Veritelia reštrukturalizovaných firiem môžu žiadať o odpustenie sankcií

NETKY.SK • 18 Máj 2015, 15:46 • 2 min
Veritelia reštrukturalizovaných firiem môžu žiadať o odpustenie sankcií

BRATISLAVA - Podnikateľom, ktorí si v rámci reštrukturalizačného konania na súde uplatňujú svoje pohľadávky voči dlhujúcim firmám, a preto neodviedli štátu daň z pridanej hodnoty (DPH), dáva vláda možnosť zaplatiť daň do konca marca budúceho roka.

slovakia

left justify in out

Ak sa tak stane, od 1. októbra 2016 sankcie, ktoré sa "nabalili" na dlžné DPH, zaniknú. Nezaplatené DPH a sankcia majú súvisieť s pohľadávkou "zistenou" v reštrukturalizačnom konaní vedenom voči dlžníkovi.
     

"Každému veriteľovi, ktorý vie preukázať, že jeho pohľadávka v reštrukturalizácii bola zistená správcom - nielen potvrdením súdu, ale aj akýmkoľvek iným spôsobom, sankcia prislúchajúca k DPH zanikne za splnenia podmienok v nariadení vlády. Dátum zániku sankcií k 1. októbru 2016 sa javí ako najvhodnejší termín, nakoľko do tejto lehoty budú sankcie prislúchajúce k zaplatenej DPH už jednoznačne identifikované," informovalo TASR tlačové oddelenie Ministerstva financií (MF) SR.
     

Ministerstvo upozornilo, že nariadenie sa neuplatní na reštrukturalizačné konanie ako také. "Uplatní sa vo vzťahu k veriteľom - daňovým subjektom, ktorých pohľadávky v reštrukturalizačnom konaní boli zistené. Správca dane im na žiadosť vydá potvrdenie o stave osobného účtu, z ktorého si môžu následne preveriť stav preplatkov a nedoplatkov, a teda aj sankcie prislúchajúcej k DPH," uviedlo v stanovisku pre TASR.
     

Tajomník Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martin Hošták toto opatrenie považuje za dočasné. "Rieši len konkrétnu situáciu. Nejde o systémové riešenie, ktoré by sa mohlo zaviesť zmenou zákona o DPH a to tak, aby do účtovníctva vstupovala len suma faktúry, ktorá je uhradená. Len z tejto sumy by bola povinnosť uhradiť a následne si aj uplatniť DPH zo strany príjemcu faktúry," povedal TASR. Výber DPH by sa takto podľa tajomníka RÚZ realizoval podľa reálne uskutočnených úhrad faktúr, čo sa podľa neho dá skontrolovať cez bankový systém. "Takto by klesol aj počet špekulácií s DPH," myslí si tajomník RÚZ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies