Veritelia o budúcnosti Váhostavu rozhodnú koncom apríla

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 17:51 • 2 min
Veritelia o budúcnosti Váhostavu rozhodnú koncom apríla

BRATISLAVA - Veritelia spoločnosti Váhostav - SK, a.s. budú o návrhu reštrukturalizačného plánu firmy rozhodovať koncom apríla.

slovakia

left justify in out

Správkyňa reštrukturalizácie totiž zvolala schôdzu veriteľov, kde sa má o návrhu hlasovať, na štvrtok 30. apríla. Návrh reštrukturalizačného plánu uplynulý týždeň odobril výbor veriteľov s odporúčaním, aby ho veritelia schválili.

 

Podľa generálneho riaditeľa firmy Mariána Moravčíka v prípade neschválenia návrhu čaká Váhostav konkurz. "A to znamená nielen nevyplatenie 15 % pre živnostníkov a firmy, ale prepustíme aj všetkých 1 500 zamestnancov, ktorých Váhostav zamestnáva priamo alebo prostredníctvom svojich dcérskych spoločností," tvrdí. Druhou možnosťou je, že veritelia návrh plánu schvália, po čom by ešte muselo nasledovať jeho odobrenie súdom. "Ak sa tak stane, začneme ho riadne plniť," konštatoval Moravčík. 

 

Do reštrukturalizácie je podľa spoločnosti prihlásených 706 veriteľov, pričom nezabezpečených nepodriadených nepodmienenýchveriteľov, teda firiem, ktoré dodávali Váhostavu tovary a služby, je 689. Tvrdenia o vyše 1 200 veriteľoch sa tak podľa Moravčíka nezakladajú na pravde. 

 

Celkové navrhované uspokojenie všetkých veriteľov Váhostavu predstavuje 32,3 % a spoločnosť by im v rámci reštrukturalizácie vyplatila takmer 44 mil. eur. Nároky nezabezpečených veriteľov majú byť uspokojené na úrovni 15 %. Ako sa ďalej uvádza v tlačovej správe Váhostavu, ak by spoločnosť skončila v konkurze, z nevyplatených faktúr by pravdepodobne nedostali vôbec nič. 

 

Spoločnosť Váhostav - SK, a. s. bola založená vo februári 1993 a so svojímpredchodcom má vyše šesťdesiatročnú históriu. Základné imanie firmy je 20 mil. eur, jej akcionárom je spoločnosť Finasist, a. s. veľkopodnikateľa Juraja Širokého. Spoločnosť má súčasný názov od apríla 2001, dovtedy fungovala pod menom Prvá slovenská tunelárska, a. s. Sídlo mala najprv v Bratislave, od apríla 2000 v Žiline a od júla 2014 opäť v Bratislave. V spletitej štruktúre vlastníkov Váhostavu sú Druhá strategická, a. s., Prvá strategická, a. s., ako aj štyri schránkové firmy na Novom Zélande a dve na Cypre i päť fyzických osôb z Kostariky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies