Spájanie práce advokáta by nemalo byť spájané so skutkami klientov

NETKY.SK • 3 Február 2021, 17:58 • 2 min
Spájanie práce advokáta by nemalo byť spájané so skutkami klientov

BRATISLAVA - Spájanie práce advokáta s konaním jeho klienta predstavuje základné nepochopenie práce advokáta. V tlačovej správe to konštatuje Slovenská advokátska komora (SAK).

slovakia

left justify in out

V tejto súvislosti zdôrazňuje, že ak lekár ošetrí napríklad politika, neznamená to, že súhlasí s jeho politickými názormi a schvaľuje jeho politické činy.


„Tak, ako má každý právo na lekárske ošetrenie, tak má ústavné právo na právnu pomoc pri chránení svojich záujmov a práv,“ uvádza komora. Konštatuje tiež, že v niektorých prípadoch je dokonca zákonná povinnosť mať právne zastúpenie obhajcom. „Každému sa môže stať, či už oprávnene, alebo aj na základe omylu či krivého obvinenia, že bude musieť požiadať o pomoc advokáta-obhajcu,“ uvádza SAK. Podľa komory je však práca advokátov napriek spomenutému znevažovaná vyjadreniami niektorých politikov, ale napríklad aj titulkami a článkami, v ktorých sú spájaní s bývalými klientmi. Následne sa tak podľa komory vytvára dojem, že sa podieľali na ich činnosti.

 

Predseda Slovenskej advokátskej komory Viliam Karas prijal pozvanie do diskusnej relácie SME. Pozrite si rozhovor...

Uverejnil používateľ Advokáti na vašej strane Streda 3. februára 2021


Komora pripomína, že advokácia pomáha uplatňovať ústavné právo osôb na obhajobu a chrániť ostatné práva a záujmy osôb v súlade s ústavou a zákonmi. „Úlohou advokáta je chrániť oprávnené záujmy klienta a plnenie si týchto zákonných povinností neznamená, že schvaľuje alebo sa podieľa na činoch a skutkoch svojho klienta,“ vysvetlila komora. Dodala, že advokát je pri poskytovaní právnych služieb nezávislý, viazaný je iba zákonmi a v ich medziach príkazmi klienta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies