Ani Hitler jej nemohol vziať hudbu

NETKY.SK • 22 Máj 2020, 06:43 • 2 min
Ani Hitler jej nemohol vziať hudbu

Rozdiel medzi nadaním a poslaním je jasný. Niekto sa totiž narodí, a hoci odmalička spieva pekne až na závisť, môže prežiť zmysluplný život aj bez toho, aby bol nerozlučne spätý s hudbou. To je nadanie.

slovakia

left justify in out

Nie je taká možnosť
A poslanie? Nie, tam nie je taká možnosť, aby sa niekto odlúčil od talentu. Možno by aj chcel, možno by mu to značne uľahčilo pobyt na zemi a ušetril by sa od vzrastajúceho stresu. Nemôže to však dopustiť, pretože kamkoľvek ide, jeho poslanie ho nasleduje. Nezáleží na tom, či prišiel na svet, aby písal alebo či je mu súdený tanec, nedá sa s tým prestať.

 

Viac ako dych
Je to viac ako len vášeň. Je to niečo ako dýchanie, ako potreba spánku alebo pravidelnej stravy.
Svoje o tom vie aj Hanna, hlavná hrdinka knihy V inom čase. Napísala ju Jillian Cantor a venuje sa v nej rozmanitým témam, napriek tomu dominuje hudba. Taká, ktorá vychádza z huslí.

 

Bol to omyl
Píše sa rok 1931 a Nemecko síce nebadane, ale o to premyslenejšie, mení tvár. Max je obyčajný nemecký chlapec. Matka podľahla chorobe a otec sa tiež užialil, až napokon zomrel. Syn ako dedičstvo dostal kníhkupectvo, ale vzhľadom na ničiacu sa ekonomickú situáciu, je zákazník skôr raritou než bežnou súčasťou každodennosti. Max je trochu uzavretý do seba, ale výnimočne múdry. Má schopnosť spárovať knihu s čitateľom a obveseľuje ho aj parádne rozvinutá fantázia.
Navštevuje lýceum, zapísal sa tam na prednášku. Raz sa ale pomýli, vstúpi do inej miestnosti a zbadá ju. Ona stojí na pódiu, je celkom sama a hrá na husliach ako oheň. Dokázal by ju počúvať navždy.

 

Až kým
Hanna nepotrebuje nič, iba hudobný nástroj, s ktorým je zžitá natoľko, až sa zdá, že je jej predĺženou končatinou. Staršia sestra jej nadšeniu nerozumie, a nepodporuje ju v snahe začleniť sa do orchestra. Ona ale dýcha pre hru, pre piesne. Až kým sa nestretne s Maxom. Spočiatku jeho záujmu o ňu odoláva, správa sa odmerane a udržiava si odstup. Čím viac ho spoznáva, tým väčšmi sa jej zmocňuje slabosť pre neho. A tak sa začne vzťah. Je taký, aký byť má. Pravdaže, má to aj zádrheľ, pretože jej matka nesúhlasí s tým, aby si budúcnosť plánovala s niekým, kto nie je žid. Ale inak je Maxovi oddaná. A potom...

 

Ukradnuté spomienky
Odrazu nastáva v príbehu škrt. Odohráva sa v roku 1946, Hanna je dezorientovaná, leží na lúke a nespomína si na nič. Z pamäte jej zmizlo posledných desať rokov. Vidí rozbombardované mestá, doničenú železnicu, hľadí do očí tým, ktorých vojna o niečo ukrátila. Ale čo bolo s ňou a kde je Max? Má iba husle, a hoci sú ošúchané, patria iba jej. Hudba ju zachráni.
Román V inom čase je nádherne dojemný, vyčnieva v ňom pochmúrna pred aj povojnová atmosféra. Nad všetkým víťazí láska a oheň spaľujúci utrpenie. A je taká prekvapivá, že by jej rozuzlenie neuhádol ani najšikovnejší detektív. Odporúča sa čítať a púšťať si hudbu. Najlepšie tú, ktorej sa vraví vážna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies