Venezuelský parlament odmieta výnosy prijaté ústavodarným zhromaždením

NETKY.SK • 8 August 2017, 06:56 • 2 min
Venezuelský parlament odmieta výnosy prijaté ústavodarným zhromaždením

CARACAS - Venezuelský parlament, ktorý má pod kontrolou opozícia, odmieta uznať akékoľvek výnosy prijaté novozvoleným ústavodarných zhromaždením.

slovakia

left justify in out

Nové ústavodarné zhromaždenie vzišlo z kontroverzných volieb 30. júla a podľa Európskej únie dostalo "neobmedzené právomoci vládnuť". V sobotu 5. augusta rozhodlo aj o odvolaní venezuelskej generálnej prokurátorky Luisy Ortegovej-Díazovej z funkcie. Tá je známa ako otvorená a dlhodobá kritička prezidenta Nicolása Madura.

 

Okrem odvolania generálnej prokurátorky ústavodarné zhromaždenie schválilo i návrh na vytvorenie "komisie pravdy", ktorá bude mať právomoc vyšetrovať a stanovovať tresty. Podľa Madura nová komisia by mala vedúcich predstaviteľov opozície priviesť k zodpovednosti za súčasnú vlnu politických nepokojov v krajine. Opozičná poslankyňa Delsa Solórzanová však vyhlásila, že cieľom komisie pravdy je "prenasledovať inak zmýšľajúcich" ľudí.

 

Provládne ústavodarné zhromaždenie vládne s prakticky neobmedzenými právomocami. Očakáva sa, že jeho členovia sa dnes znovu zídu na svojom zasadaní. Kontroverzný orgán vybavený rozsiahlymi právomocami, ktorého úlohou bude prepracovať venezuelskú ústavu z roku 1999, sa prvýkrát zišiel v piatok. Venezuela od apríla vlnu protivládnych protestov, ktoré si doteraz vyžiadali najmenej 120 mŕtvych.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies