Veľvyslanectvo Ruska v Rakúsku požaduje potrestať vinných za poškodenie pamiatky sovietskych vojakov vo Viedni

NETKY.SK • 10 Január 2018, 18:50 • 2 min
Veľvyslanectvo Ruska v Rakúsku požaduje potrestať vinných za poškodenie pamiatky sovietskych vojakov vo Viedni

VIEDEŇ - Ruská diplomatická misia odovzdala na Ministerstvo zahraničných vecí Rakúska protestné poznámky s požiadavkou na prijatie naliehavých opatrení na odstránenie spôsobených škôd. Informuje TASS.

slovakia

left justify in out

Veľvyslanectvo Ruska v Rakúsku odsúdilo čin vandalizmu, voči pamiatke sovietskym vojakom-osloboditeľom vo Viedni a požiadali úrad krajiny potrestať vinných za zneúctenie pomníka. Taktiež veľvyslanectvo navrhlo nainštalovať vedľa pamätníka bezpečnostné kamery.

 

 

V stredu ráno, tlačový tajomník ruského veľvyslanectva v Rakúsku Bulat Khaydarov uviedol, že pamätník sovietskym vojakom na námestí Schwarzenbergplatz vo Viedni, bol znesvätený vandalmi, vnoci z 9. na 10. januára. Podstavec pamätníka bol obliaty čiernou farbou.

 

Pamätník bol vytvorený architektom S. Jakovlevom a sochárom M. Intizaryanom, na pamiatku 17-tisíc sovietskym vojakom, ktorí boli zabití počas útočnej operácie pri oslobodení Rakúska, počas II. svetovej vojny. Otvorenie pamätníka sa uskutočnilo 19. augusta roku 1945 a predstavuje 12-metrovú postavu vojaka so samopalom v ruke na 20-metrovom podstavci, na ktorom je vyrezaný Stalinov príkaz o oslobodení Viedne, druhý verš národnej hymny ZSSR a citát zo Stalinovej reči z 9. mája roku 1945. 

 

Za pamätníkom je kolonáda s rytím v ruštine: "Večná sláva hrdinom Červenej armády, ktorí padli v boji s nemeckými fašistickými votrelcami, za slobodu a nezávislosť Európy". Na okrajoch sú nainštalované postavy sovietskych vojakov v čase bitky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies