Dnes je Svetový deň povedomia o autizme. Symbolom je modrá farba

NETKY.SK • 2 Apríl 2021, 11:35 • 2 min
Dnes je Svetový deň povedomia o autizme. Symbolom je modrá farba

Členovia OSN sa v roku 2008 rozhodli, že dátum 2. apríl bude Svetový deň povedomia o autizme. Podporte ľudí s touto dianózou tak, že si oblečiete niečo modré.

slovakia

left justify in out

Tento deň slúži na zdôraznenie faktu, že je potrebné neustále skvalitňovať život ľudí s autizmom, aby mohli viesť zmysluplný a dôstojný život. Taktiež tým môžeme prejaviť úctu ľuďom s autizmom, či ich blízkym.

 

img

 

Autizmus

Je to celoživotná porucha vývinu, ktorú charakterizujú nedostatky v oblasti komunikácie, sociálnej interakcie a predstavivosti. Tieto problémy sú spojené s poruchami verbálnej reči a autisti sa veľmi dlho nachádzali na okraji spoločnosti. Monohkrát je tomu tak aj teraz. Rôzne organizácie na celom svete bojujú za zmenu. Na Slovensku vzniklo napríklad podporné občianske zrduženie InkluCiTy, koré sa snaží pomôcť s inklúziou takýchto detí v školách. Deti trpiace autizmom potrebujú špeciálne vzdelávanie a starostlivú celoživotnú výchovu. Táto porucha uzatvára jedinca v jeho vlastnom svete, pričom mu sťažuje schopnosť hrať sa, vnímať a chápať bežné vnemy. Kvôli chýbajúcej predstavivosti sa jednotlivci s autizmom venujú limitovanému množstvu stereotypných činností.

 

Ludia s diagnózou autizmus mávajú problémy v sociálnej interakcii a komunikácii. Objavujú sa u nich opakujúce sa vzorce správania, či rutina.Často sú veľmi vnímaví. Mnohokrát s nadmerným intelektom. Autizmus neovplyvňuje fyzickú stránku človeka.

 

Existuje viac foriem autizmu. Každá z nich nie je jednoducjá a ovplyvňuje ľudí s touto diagnózou a hlavne ich blízkych, ktorí sa o nich s láskou starajú.

 

Oblečte si modrú

Druhého apríla vyjadríte podporu autistom a ich blízkym tak, že si oblečiete niečo modré.  Na prejav úcty k tejto diagnóze sa 2. apríla významné budovy a stavby po celom svete rozžiaria na modro. Modrá je symbolom komunikácie.

 

img

 

Ľudia často nerozumejú autistom, ani autisti nerozumejú svojmu okoliu. Nebuďme prosím lahostajní, otvorme oči! Nie vždy ide o nevychované dieťa, či nezodpovedných rodičov. Môže ísť o autizmus.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies