Letisko v Le Touquet bude niesť meno britskej kráľovnej Alžbety II.

NETKY.SK • 22 August 2023, 12:05 • 2 min
Letisko v Le Touquet bude niesť meno britskej kráľovnej Alžbety II.

Lille-Vo Francúzsku si uctia pamiatku zosnulej britskej panovníčky, premenujú ho kvôli kráľovnej a jej strýkovi

slovakia

left justify in out

Uctia si významnú britskú panovníčku Alžbetu II. Francúzsko je krajina, ktoré mala kráľovná veľmi rada. Rovnako tam rád cestoval strýko Alžbety II. kráľ Eduard VIII. Le Touquet-Paris-Plage je obľúbeným letoviskom. Tunajšie letisko už čoskoro premenujú na Medzinárodné letisko Alžbety II. v Le Touquet-Paris-Plage.

 

 

Francúzske prímorské letovisko Le Touquet-Paris-Plage v pondelok oznámilo, že dostalo oficiálne povolenie od britského kráľa Karola III. premenovať miestne letisko po jeho matke kráľovnej Alžbete II., ktorá zomrela vlani v septembri. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

 

 

"Medzinárodné letisko Le Touquet-Paris-Plage prejde historickou premenou a bude niesť názov 'Medzinárodné letisko Alžbety II. v Le Touquet-Paris-Plage'," uvádza sa vo vyhlásení radnice letoviska na severe Francúzska. "Je to pocta veľkej kráľovnej a jej strýkovi, ktorí mali záľubu vo Francúzsku, ako aj uznanie 'najbritskejšieho francúzskeho letoviska'," dodáva sa vo vyhlásení.

Dátum slávnostnej inaugurácie ešte nebol stanovený. Kráľovnin strýko, britský kráľ Eduard VIII., zvykol do Le Touquet-Paris-Plage cestovať lietadlom, aby si užil jazdu na koni a pozemný jachting, niekedy v sprievode svojej netere. Úrady požiadali o zmenu názvu len niekoľko dní po tom, ako Alžbeta II., najdlhšie vládnuca panovníčka v britskej histórii, zomrela 8. septembra 2022 vo veku 96 rokov.

 

Le Touquet-Paris-Plage, bežne skracované iba na Le Touquet, vzdialené hodinu cesty autom južne od Calais, je obľúbené letovisko, v ktorom má dom aj francúzsky prezident Emmanuel Macron s manželkou Brigitte. Tamojšie letisko otvorili v 30. rokoch a rýchlo sa stalo obľúbeným cieľom dobre situovaných Britov. V 50. rokoch bolo tretím najvyťaženejším letiskom vo Francúzsku - po Letisku Paríž-Orly a Letisku Nice-Cote d'Azur. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies