Veľvyslanec USA pri NATO: Rumunsko dostane stálu mnohonárodnú brigádu aliancie

NETKY.SK • 25 Október 2016, 16:20 • 2 min
Veľvyslanec USA pri NATO: Rumunsko dostane stálu mnohonárodnú brigádu aliancie

BRUSEL - Dvojdňová konferencia ministrov obrany NATO, ktorá sa dnes začala v Bruseli, má potvrdiť záväzky dané na varšavskom summite aliancie ohľadom rozmiestnenia štyroch nadnárodných práporov v Poľsku a Pobaltí, otázna však zostáva výraznejšia pomoc pre Rumunsko a Bulharsko. Podľa amerického veľvyslanca pri NATO Douglasa Lutteho však aliancia nezabúda ani na tieto krajiny.

slovakia

left justify in out

Lutte dnes novinárom v Bruseli povedal, že NATO posilní svoju prítomnosť aj na svojom juhovýchodnom krídle, teda v Rumunsku a Bulharsku.

 

Podľa nemenovaného diplomata z prostredia NATO majú obe tieto balkánske krajiny obavy súvisiace s intenzívnym ruským vyzbrojovaním polostrova Krym, ktorý sa premieňa na "nový Kaliningrad", a so zvýšenou aktivitou ruských síl v Čiernom mori.

 

Výraznejšej prítomnosti lodí NATO v Čiernom mori, ktoré by plnili odstrašujúcu úlohu a boli jasným signálom podpory pre spojencov z Rumunska a Bulharska, bráni Dohoda z Montreux z roku 1936. Podľa nej smú lode "nečiernomorských" krajín operovať v oblasti len po dobu 21 dní, pričom váha vojenskej lode nesmie prekročiť 45.000 ton.

 

Lutte priznal, že aliančné plány pre výraznejšiu vzdušnú a námornú prítomnosť v Rumunsku a Bulharsku zatiaľ nie sú dokončené; ubezpečil však, že juhovýchodné krídlo aliancie nezostane bez podpory.

 

Rumuni podľa neho dostanú mnohonárodnú stálu brigádu, na ktorej sa budú podieľať aj Bulhari. Táto brigáda bude koordinovať akcie spolu s inými spojencami vrátane USA, ktorí budú vysielať vojakov na cvičenia do Rumunska a Bulharska.

 

V súvislosti so snahami Európskej únie o budovanie vlastných obranných kapacít, Lutte na Twitteri uviedol, že kapacity NATO a EÚ by si nemali konkurovať, ale vzájomne sa dopĺňať, čo by bolo "prospešné pre obe strany". Podľa neho by šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová, ktorá v stredu príde na rokovania ministrov obrany NATO, mala vysvetliť, aké sú ambície Únie v tejto oblasti.

 

Aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vo svojom vyhlásení na úvod konferencie poznamenal, že ministri obrany okrem iného prediskutujú aj otázku posilnenia prítomnosti aliancie v čiernomorskom regióne.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies