Veľký úspech! Študenti Stavebnej fakulty STU vyhrali medzinárodnú súťaž v 4D plánovaní výstavby

NETKY.SK • 8 Jún 2017, 12:03 • 2 min
Veľký úspech! Študenti Stavebnej fakulty STU vyhrali medzinárodnú súťaž v 4D plánovaní výstavby

BRATISLAVA - Študenti bratislavskej Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity (STU) získali prvé miesto v štvrtom ročníku medzinárodnej súťaže Synchro University Challenge v plánovaní výstavby. Zvíťazili v konkurencii 14 svetových univerzít. Slovenská technická univerzita o tom informovala na svojej internetovej stránke.

slovakia

left justify in out

Cieľom súťaže, ktorú už štvrtý rok organizuje softvérová firma Synchro Software, bolo využitie tohto softvéru na vyriešenie ľubovoľnej problematiky z oblasti výstavby. Študenti Pavol Mayer a Dávid Sándor sa pod vedením odborného asistenta na Katedre technológie stavieb Tomáša Funtíka rozhodli využiť Synchro na zlepšenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci.

Synchro je softvér, ktorý umožňuje modelovať priebeh výstavby v čase. Slovenskí študenti sa rozhodli do modelu naprojektovať bezpečnostné prvky, ako napríklad rôzne typy zábradlia či pracovné plošiny. Tieto prvky pritom museli najskôr vytvoriť, keďže žiadny z výrobcov neposkytoval BIM (Building Information Modeling - informačný model budov) knižnicu svojich výrobkov. Následne ich pridali do modelu stavby. Na reálne priblíženie skutočnej výstavby študenti vymodelovali aj latovanie stropného debnenia a farebne tiež odlíšili činnosť vystužovania, debnenia a betonáže. Do tohto modelu vložili navyše cenu práce pre jednotlivé činnosti, ako aj cenu prenájmu bezpečnostných prvkov.

STU uvádza, že ide o veľmi presnú simuláciu, ktorú je možné denne upravovať na stavbe podľa okolností. Manažér stavby vie vďaka nej presne odhadnúť, ktoré konštrukcie budú v konkrétny deň robiť, či sú už hotové, ktorá firma ich vyhotovila a koľko táto práca či materiál stáli. Model s bezpečnostnými prvkami zvýši tiež presnosť rozpočtu vo fáze prípravy a je vhodný aj na školenie pracovníkov o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
redaktor 77
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies