Veľký korupčný proces sa skončil vynesením rozsudkov

NETKY.SK • 6 September 2014, 13:07 • 2 min
Veľký korupčný proces sa skončil vynesením rozsudkov

LISABON - Jeden z najväčších korupčných škandálov v ostatných desaťročiach v Portugalsku vyvrcholil v piatok vynesením prísnych trestov.

slovakia

left justify in out

Na konci tri roky trvajúceho procesu odsúdil súd v meste v meste Aveiro bývalého socialistického ministra Armanda Varu a niekdajších podnikateľov Josého Penedosa a Manuela Godinha, informovali dnes portugalské médiá s odvolaním sa na justičné zdroje. 
      

Súd poslal za mreže celkom 11 z 36 obžalovaných. Oslobodzujúce rozsudky nevyniesol.
      

Škandál známy ako Face Oculta (Temná strana) bol odhalený v roku 2009 a týkal sa najmä nakladania s odpadmi. Úrady vyšetrovali korupciu, pranie špinavých peňazí, daňové úniky a ovplyvňovanie. 
      

Vara bol v socialistickej vláde Antónia Guterresa (1995-2002) okrem iného ministrom športu a mládeže a viceprezidentom najväčšej súkromnej portugalskej banky Millennium BCP. V procese ho odsúdili na päť rokov väzenia. 
      

Podnikateľ Godinho si ako hlavný obžalovaný odsedí 17 rokov a šesť mesiacov. Mal založiť sieť pre nelegálne udeľovanie objednávok v odpadovom hospodárstve.
      

Penedos, bývalý šéf energetickej firmy REN, dostal päťročný trest odňatia slobody.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies