V Chorvátskom Grobe otvárajú prvú časť novodobého centra tohto mesta

NETKY.SK • 8 September 2023, 18:00 • 2 min
V Chorvátskom Grobe otvárajú prvú časť novodobého centra tohto mesta

CHORVÁTSKY GROB – Vo štvrtok 7. septembra slávnostne otvorili v Chorvátskom Grobe obchodné centrum Klokan. Rovnako ako vo Zvolene, aj v Chorvátskom Grobe spoločnosť KLM real estate a.s. investovala do viacerých zelených opatrení.

slovakia

left justify in out

Prvotným dôvodom pre investíciu v obci Chorvátsky Grob je fakt, že obec rastie rýchlym tempom a pribúdajú viaceré rezidenčné projekty, ktoré však nemajú vo svojich plánoch žiadnu polyfunkciu či zázemie, ktoré človek potrebuje pre bývanie. Chýbajú obchody, služby, materské školy či detské ihriská. „Náš projekt v Chorvátskom Grobe je, podobne ako Klokan vo Zvolene, srdcovou záležitosťou. Od začiatku sú tieto projekty tvorené podľa toho, že v danej oblasti niekto z nás žije a vnímame, čo vieme a chceme do nášho mesta či obce priniesť,“ povedal Ing. Vladimír Buček, predseda predstavenstva KLM real estate a.s..

 

Prvé nákupné centrum 21. storočia KLOKAN vybudovala spoločnosť v lokalite Zvolen – Západ a v prevádzke je od novembra minulého roka. Aj v Chorvátskom Grobe na otvorenom OC Klokan pripravili kombináciu viacerých zelených opatrení. Nechýbajú tu zelené strechy, ktoré pomôžu v zadržiavaní dažďovej vody v území, ale aj schopnosti znižovať v lete teplotu vo vnútri budovy až o 3 stupne Celzia. Rovnako tak budú spolu s vysadenými stromami a zelenými stenami pomáhať znižovať prašnosť a CO2 z dopravy a sú súčasťou prevencie pred prívalovými dažďami. Rovnako tak investor myslel aj na vodozádržné opatrenia vo forme retenčných dlažieb na parkovacích miestach.

 

„V Chorvátskom Grobe žijem už šestnásť rokov. Sám vidím, čo v obci chýba, čo potrebuje. Spolu so spoločníkmi a partnermi sme sa podujali pomôcť obci rozvíjať toto územie tak, aby plnilo všetky funkcie vrátane obchodnej, kultúrno – spoločenskej a športovej,“ vysvetlil zrod projektu Vladimír Buček. Spoločnosť intenzívne komunikuje s obcou od začiatku prípravy. Okrem iného už je podpísané memorandum o spolupráci pri výstavbe cyklotrasy, ktorá prepojí starú a novú časť obce. Súčasťou je aj chodník, po ktorom budú môcť mladí futbalisti chodiť na tréning mimo hlavnej cesty.

„Veľmi ma teší, že v Chorvátskom Grobe vzniklo obchodné centrum tohto typu, ktoré tu doteraz veľmi chýbalo. Verím, že ide o nový impulz pre vznik budúceho obchodného, športového a spoločenského priestoru, ktorý prepojí pôvodnú časť Chorvátskeho Grobu s časťou Čierna Voda. Vznikne tak nové, kultivované predmestie smerom od diaľnice D1, ktoré sa bude v budúcnosti ešte rozrastať o nové prvky a objekty,“ povedala starostka Chorvátskeho Grobu Vladimíra Vydrová.

 

V spolupráci s Bratislavskou integrovanou dopravou a obcou Chorvátsky Grob je od otvorenia OC KLOKAN zriadená a uvedená do prevádzky autobusová zastávka pre linky 525 a 628. Návštevníci centra tak mimo osobnej dopravy budú môcť využiť pre návštevu centra aj prostriedky mestskej hromadnej dopravy.

 

Jednou z etáp je výstavba športových areálov. „Chceme v tomto centre zabezpečiť výstavbu hokejovej haly s integrovanou plavárňou. Je to energeticky výhodné, pretože hokejová hala produkuje teplo, ktoré dokážeme využiť na vykurovanie bazénov a ostatných zariadení,” povedal Vladimír Buček. V procese výstavby je však už teraz futbalový areál a futbalová akadémia. „Moje deti hrajú futbal. Doterajšie futbalové ihrisko je na súkromných pozemkoch a hoci sme ako rodičia chceli, nedalo sa do toho investovať. Ako občianske združenie OŠK Chorvátsky Grob sme oslovili obec so zámerom prenajať si obecné pozemky v tejto lokalite. Podarilo sa a poslanci nám schválili prenájom na 50 plus 50 rokov s tým, že tam OŠK Chorvátsky Grob vybuduje športový areál. Tento záväzok sa nám darí napĺňať. Areál je vo výstavbe a kolaudáciu plánujeme 11/2023..“

„Zámerom je, aby v čase, kedy deti prídu na umelecký krúžok alebo športový tréning, vedeli rodičia zmysluplne stráviť tento čas,” hovorí V. Buček o prvej fáze projektu. Ten sa už vo svojich začiatkoch stretol s pozitívnym ohlasom.

 

 
Vzhľadom na výbornú dopravnú dostupnosť a novovybudovaný diaľničný privádzač s kruhovým objazdom a v neposlednom rade pre veľký záujem klientov sa KLM real estate a.s. rozhodli prikúpiť ďalšie pozemky. Novodobé centrum Chorvátskeho Grobu tak bude rozšírené o ďalšie objekty, okrem spomínanej hokejovej haly a plavárne – to bude 2. etapa OC KLOKAN, ako zdravotné stredisko a ďalšie polyfunkčné objekty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Woo Woo / Andrea Čurná Foto: Woo Woo / Andrea Čurná
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies