Saudská Arábia je pripravená dosiahnuť uhlíkovú neutralitu! Ekologickí aktivisti však jasať nebudú

NETKY.SK • 23 Október 2021, 10:24 • 2 min
Saudská Arábia je pripravená dosiahnuť uhlíkovú neutralitu! Ekologickí aktivisti však jasať nebudú

RUJÁD - Krajina sa sústredí na zníženie vypúšťanie emisií CO2 do vzduchu. Ťažbu ropy však obmedziť neplánuje.

slovakia

left justify in out

Najväčší vývozca ropy na svete, Saudská Arábia, plánuje do roku 2060 dosiahnuť uhlíkovú neutralitu. V sobotu to oznámil saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán pri príležitosti začiatku prvého fóra o klimatických zmenách v krajine.

 

img

 

Sľub sa týka len emisií vypustených na území tejto blízkovýchodnej krajiny, a nie jej vývozu fosílnych palív. Správa prichádza približne týždeň pred začatím klimatického summitu OSN v škótskom Glasgowe (COP26).

 

Kráľovstvo je napriek snahám o diverzifikáciu svojej ekonomiky stále závislé od vývozu fosílnych palív. Rijád bude preto aj naďalej agresívne čerpať a vyvážať ropu do Ázie a iných regiónov.

 

Rijád sa navyše plánuje sústrediť na momentálne stále nespoľahlivé technológie na zachytávanie a ukladanie oxidu uhličitého, a nie na zníženie produkcie fosílnych palív, analyzuje AP.

 

img

 

Organizátori summitu COP26, ktorý sa začne 31. októbra, očakávajú zhodnotenie globálnych záväzkov v oblasti klímy a zabezpečenie dosiahnuteľnosti cieľov Parížskej klimatickej dohody z roku 2015.

 

Prečítajte si tiež: Severná Kórea šokovala. Na klimatickú konferenciu vyšle svoju delegáciu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies