Veľké prepúšťanie v IBM: Spoločnosť by mala údajne prepustiť viac ako 110-tisíc ľudí

NETKY.SK • 27 Január 2015, 12:32 • 2 min
Veľké prepúšťanie v IBM: Spoločnosť by mala údajne prepustiť viac ako 110-tisíc ľudí

BRATISLAVA – Najväčší korporátny vyhadzov v dejinách?! Podľa britského denníka Daily Mail, by mal IT gigant IBM prepustiť viac ako 110-tisíc svojich zamestnancov z celkového počtu 430-tisíc po celom svete.

slovakia

left justify in out

Podľa časopisu Forbes má byť masívne prepúšťanie „zúfalým“ pokusom oživiť chod firmy, ktorej v poslednom kvartáli 2014 výrazne klesli zisky. IBM by malo údajne prepustiť každého štvrtého zamestnanca. Znamenalo by to najväčšie prepúšťanie v histórii.

 

Podľa Forbesu sa IBM chystá zlúčiť všetky tri hlavné odvetvia – hardvér, softvér a podporu – do jednej veľkej firmy. Zamestnanci sa jednoducho zoskupia do tímov ako napríklad predaj alebo vývoj. Zmena by mala prísť pretože firmy ako IBM sú využívané ostatnými jednorázovo. Program reštrukturalizácie nesie názov Projekt Chrome.

 

IBM prepúšťanie popiera

 

Technologická spoločnosť IBM poprela správu časopisu Forbes, podľa ktorej plánuje rozsiahlu reorganizáciu a v rámci nej zrušenie viac než 100.000 pracovných miest. Informovala o tom agentúra AP.

 

Spoločnosť síce nedávno zverejnila informácie o prepúšťaní, ale podľa jej vyhlásenia pôjde o "niekoľko tisíc ľudí", čiže o zlomok počtu, ktoré zverejnil časopis. Ten tvrdil, že v rámci projektu pod názvom Projekt Chrome o prácu príde až každý štvrtý zamestnanec. IBM dodáva, že cieľom reorganizácie je vytvoriť priestor pri prijatie približne 15.000 ľudí s novými vedomosťami.

 

IBM minulý týždeň zverejnil nepriaznivé výsledky hospodárenia za posledný kvartál roka 2014. Zisk za tri mesiace do konca decembra medziročne klesol o 11,3 % na 5,48 miliardy USD (4,83 miliardy eur) a tržby o 12 % na 24,1 miliardy USD. Tržby americkej divízie koncernu v rovnakom období klesli o 9 % na 11,1 miliardy USD, obrat ázijsko-tichomorskej divízie o 17 % na 4,9 miliardy USD a tržby v Európe, na Blízkom východe a v Afrike dosiahli 8 miliárd USD, čo je o 13 % menej ako v 4. kvartáli 2013.

 

Na Slovensku spoločnosť IBM aktívne pôsobí od roku 1990. Samostatná pobočka IBM Slovensko s.r.o. bola založená 7. decembra 1992 a jej generálnym riaditeľom je Martin Murgáč. Hlavné sídlo IBM Slovensko sa nachádza v Bratislave s pobočkami v Banskej Bystrici a Košiciach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies