Veľké porovnávanie modelov SUV: BMW X6

NETKY.SK • 8 Marec 2021, 23:3 • 2 min
Veľké porovnávanie modelov SUV: BMW X6

SUV ako sport utility vehicle, mnohými považované za najpraktickejšie auto, ktoré kombinuje prvky športových a úžitkových vozov, sme si vo všeobecnosti predstavili už v prvom článku tejto série SUV vozov. Tentoraz ostávame opäť v Nemecku, no presúvame sa k výrobcovi automobilov do Mníchova.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

BMW (Bayerischen Motoren Werke) predstavilo vlani svoj najnovší model SUV BMW X6. Čo sa dá od tohto automobilu očakávať a bude konkurencieschopný na európskom trhu?

 

Motorizácia 

Z hľadiska motorov ponúkajú Bavori pri tomto modeli hneď 4 druhy agregátov. Sú nimi benzínové varianty xDrive40i (AT), M50i (AT)diesel xDrive30d (AT) spoločne s M50d (AT). Zaujímavosťou je, že všetky druhy majú 3-litrový obsah motoru a výkon 250 km/h, až na benzínovú variantu M50i (AT). Tá síce ponúka vo svojom vnútri objem až 4,4 l, a maximálku 280 km/h, no ukáže sa to následne aj na spotrebe. Primerná spotreba u ostatných troch variant je od 6 do 8 l, zatiaľ čo najvýkonnejší, a hlavne benzínový motor, zožerie až 10,5 l na 100 km.

 

 

BMW patrí medzi najkvalitnejšie značky automobilov v Európe, preto nie je prekvapením, že všetky 4 druhy motorov prešli aj emisnou normou Euro 6. Keďže sme tu ponúkli maximálku, dodáme aj zrýchlenie, i keď pri SUV-čkách to nie je až tak dôležitý paramater. Rýchlosť 100km/h dosiahnete za 4,3 až 6,5 sekundy. 

 

Rozdiel v spotrebe 

Pri Mercedese GLE sme porovnali spotrebu pri najslabšom a najvýkonnejšom motore. Rozdiel tam bol 3,4 l. Pri BMW X6 je to až 4,3 l. Veľký rozdiel tu robí benzínový výkonný motor, ktorého spotrebu sme už spomínali vyššie.

 

Veľké porovnávanie modelov SUV: Mercedes-Benz GLE

 

Jazda v teréne 

Pozrime sa teraz na to, aké parametre poskytuje auto pre jazdu v teréne. Svetlá výška medzi vozovkou a podvozkom je 21,2 cm. Prednými kolesami je X6 schopná zdolať terén o uhle do 25 stupňov. Mercedes zvládne aj trošku viac naklonený terén. Bezpečnosť je aj tu veľmi dôležitá. BMW X6 sa objavilo v TÜV Reporte spoľahlivosti ešte v roku 2017. Skončilo na 70. mieste s celkovou známkou 3. Priemerná poruchovosť podľa technickej kontroly sa pohybuje na úrovni 5,2 %. Mercedes mal rozhodne iné vysledky z testovania. Zistíte to v linku vyššie.

 

Vzhľad 

Najvýraznejším prvkom prednej časti X6 sú mriežky chladiča. Tzv. obličkypo prvýkrát v histórii aj osvetlené. Aktivujú sa samostatne pri otvorení a zatvorení vozidla. Osvetlenie sa dá využiť aj počas jazdy, keďže vodič je schopný ho zapnúť a vypnúť aj manuálne. Vpredu sa nachádzajú aj Laser Light, vďaka ktorým dovidíte minimálne na 500 metrov. 

 

img

 

Aerodynamika a lepší pocit z jazdy 

Nové BMW X6 využíva aj vzduchové odpruženie na oboch nápravách s automatickým udržiavaním svetlej výšky. Tlak v odpružení kontrolujú elektricky ovládané kompresory so zásobníkmi stlačeného vzduchu pre každé koleso zvlášť, čo umožňuje vyrovnávanie nerovnomerného zaťaženia vozidla. Podobný systém aerodynamiky s bočnými spojlermi poskytuje aj nový Mercedes-Benz GLE.

 

img

 

Interiér 

V interiéri je to zase o niečom inom. Automatická klimatizácia umožňuje okrem ionizácie vzduchu vypúšťať aj jednu z ôsmich voliteľných vôní. Vyzdvihli by sme presklenú strechu, ktorá je o 83 % väčšia, ako pri predošlej generácii. Na objednávku sa dá dodať aj Panoramatická presklená strecha Sky Lounge, ktorá v noci vytvára oblohu priamo nad vodičom a pasažiermi. Stará sa o to takmer 15-tisíc LED svetelných bodov. Podobnú technológiu môžeme v súčasnosti vidieť aj pri Rolls Royce.

 

 

Asistent cúvania, štartovanie cez mobil  

O zvuk v interiéri sa stará systém Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound System s 20-timi reproduktormi. Inovatívny Asistent cúvania prevezme riadenie vozidla na trasách, ktoré vozidlo už predtým prešlo smerom vpred. V novom modeli BMW X6 je tak cúvanie na vzdialenosť až do 50 metrov mimoriadne komfortnou záležitosťou. Vodič iba pridáva, brzdí a kontroluje okolie. Súčasťou výbav vozidla je tiež digitálny kľúč pre vstup i štartovanie auta iba s mobilom.

 

 

Rozhodovanie medzi BMW X6Mercees-Benz GLE je teda rozhodne najmä v sympatiách. Obe varianty SUV patria k tomu najlepšiemu, čo je európska scéna momentálne schopná vyprodukovať. V spoločnom videu vám ponúkame obidva modely. 

 

 

V ďalšom článku si priblížime auto z trochu iného súdka. Bude to síce SUV, no táto automobilka vyrába prevažne športové modely. Keďže ostávame naďalej v Nemecku, jednať sa môže len o jednu značku – Porsche a model Cayen.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona