Máte depresie? Skúste ružový olej!

NETKY.SK • 4 Október 2022, 09:37 • 2 min
Máte depresie? Skúste ružový olej!

BRATISLAVA - Pochmúrne jesenné dni nám môže spríjemniť aj aromaterapia. Ružovému oleju sa pripisuje mnoho liečivých vlastností.

slovakia

left justify in out

Rosa damascena alebo damascénska ruža je staroveký hybrid vyšľachtený z ruže keltskej a ruže šípovej. Jej kvety sú známe pre svoju očarujúcu vôňu a sú komerčne pestované a zbierané na výrobu ružového oleja (ružové otto alebo attar), ružovej vody a rose concrete či ružovej vazelíny, teda produktov používaných v parfumérii, kozmetickom priemysle, no aj v potravinárstve a farmácii. Jej okvetné lístky sú jedlé, používajú sa na aromatizáciu potravín, ako ozdoba, do  bylinného čaju a uchovávajú sa aj v cukre ako džem.

Ružový olej alebo ružové otto či attar, je éterický olej extrahovaný z  lupeňov ruže Rosa damascena P. Miller, ktorá sa pestuje a spracúva v Bulharsku, ale aj iného druhu ruže, napr. Rosa centifolia z južného Francúzska.

Čisté bulharské ružové otto sa extrahuje iba prostredníctvom parnej destilácie. Ide o jeden z najluxusnejších a najdrahších prírodných olejov používaných v kozmetike, pretože na jeho výrobu je potrebné veľké množstvo ručne zbieranej biomasy:  3 – 3,5 tony okvetných lístkov na 1 kg oleja. Napriek vysokej cene sú ružové oleje vo svete stále najrozšírenejšie a najžiadanejšie éterické oleje pre ďalšie spracovanie.

Bulharský ružový olej obsahuje viac ako 300 komponentov s hlavnými zložkami ako citronellol, geraniol, nerol a parafíny. Má typickú silnú ružovú vôňu a je používaný na celom svete nielen v parfumérii a kozmetike, ale aj v aromaterapii, farmácii a potravinárstve.

 

100 %-ný ružový olej je vysoko aktívna látka, preto ho netreba používať neriedený.

Tiež sa treba vyhýbať očným partiám a slizniciam.

Správne riedenie si treba nájsť v literatúre venovanej tejto oblasti.

Len orientačne: Niektoré zdroje udávajú riedenie v starostlivosti o pleť cca 8 kvapiek ružového oleja (iné udávajú 2-4 kvapky) v 10 ml základného oleja (výborným základným olejom by mohol byť mandľový alebo argánový olej), takto vzniknutá zmes sa dá aplikovať priamo na pleť so skvelými výsledkami v boji so starnutím pleti.

 

V kombinácii napr. so šípkovým alebo broskyňovým olejom je čarovný na regeneračnú masáž, ktorá tak poskytuje pocit pohody a šťastia.

 

Ružová voda je vodný destilát z čerstvých lupeňov ruže damascénskej. Obsahuje také látky, ktoré pôsobia antibakteriálne, preto sa ani nemusí chemicky konzervovať. Je hypoalergénna s čistiacim a protizápalovým účinkom a je vhodná pre všetky typy pleti. Tiež udržiava pH pokožky, stimuluje regeneračné procesy a pomáha pokožku upokojiť po nadmernom slnení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies