Veľká korálová barieŕa sa zotavuje, vedci však varujú, že je stále v ohrození

NETKY.SK • 29 Október 2023, 13:00 • 2 min
Veľká korálová barieŕa sa zotavuje, vedci však varujú, že je stále v ohrození

Nový koral je skutočne zraniteľný, čo znamená, že ho môže ľahko zničiť zmena klímy alebo iné nepokoje. Navyše, kým sa koraly na niektorých miestach zotavili, v iných oblastiach poklesli.

slovakia

left justify in out

Časti austrálskeho Veľkého bariérového útesu práve zaznamenali najvyššiu úroveň pokrytia koralmi za viac ako tri desaťročia. Zistenia odhalila výročná správa Austrálskeho inštitútu pre morské vedy, v ktorej sa uvádza, že severná a stredná časť Veľkej koralovej bariéry má v súčasnosti najväčšie množstvo koralov od začiatku zaznamenávania pred 36 rokmi.

Nový koral je skutočne zraniteľný, čo znamená, že ho môže ľahko zničiť zmena klímy alebo iné nepokoje. Navyše, kým sa koraly na niektorých miestach zotavili, v iných oblastiach – konkrétne v južnej časti útesu – poklesli.


Bielenie koralov zostáva hrozbou

lavnou hrozbou pre Veľký bariérový útes zostáva bielenie koralov, čo sa deje, keď teplota mora stúpne a koraly stratia svoje sfarbenie a odumierajú. Pred rokom 2016 AIMS zaznamenal iba dve „hromadné bielenia“, ale odvtedy sa vyskytli štyri. 

Klimatické zmeny sú  jednou z hlavných príčin bielenia koralov , takže môžeme očakávať, že útes bude v nadchádzajúcich rokoch čeliť ďalším výzvam. 

Koralové útesy sú citlivé ekosystémy: je známe, že sa dajú ľahko vyhladiť a ťažko sa regenerujú. Dúfajme, že je to znamenie lepších vecí, ktoré prídu – a že by sme mohli dokonca vidieť oveľa širšiu a trvalejšiu regeneráciu Veľkej koralovej bariéry. 

"Niet pochýb, že ide o pozitívnu správu - tieto údaje ukazujú, že útesy sa môžu rýchlo zotaviť z poškodenia," hovorí Konrad Hughen z WHOI, hlavný výskumník iniciatívy Reef Solutions Initiative . Sú však stále v ohrození? 
"Áno, sú," povedal Hughen. 

„Namiesto rozmanitého starého lesa môže byť útes teraz ako monokultúra vysadených miazgových stromov,“ hovorí Hughen. S menšou rozmanitosťou koralov na Veľkej bariére, dodáva, bude tiež menej štruktúr, ktoré ustajňujú a živia rôzne druhy rýb a morských bezstavovcov.

Sú skutočne zdravé?

Niektoré, ako napríklad papagájová ryba – cenný pastier, ktorý bráni riasam udusiť koraly – už utrpeli pokles v severnej tretine útesu po udalostiach hromadného bielenia, ktoré sa začali v roku 2016. 

Ako teda vieme, či oslavovať zotavenie na Veľkom koralovom útese? Toto otvára dlhodobú diskusiu o rozdieloch medzi slovami ako „zotavenie“, „zotavený“ a „zdravý“.  
„Zdravie závisí od vašej perspektívy,“ hovorí Hughen. „Na každom útese je veľká variabilita, takže tieto veci nie sú dokonalé, kým sa s nimi nepokazíte. Sú v pohybe." 

Neprebádané územie

Dr Mike Emslie, ktorý vedie monitorovanie cieľov, hovorí, že nárast koralovej pokrývky sa vzhľadom na relatívne priaznivé podmienky očakával, ale štyri prípady bielenia za sedem rokov boli neprebádané územie.

„Za posledných pár rokov sme sa vyhli niekoľkým guľkám a hoci je toto zotavenie skvelé, predpovede hovoria, že poruchy sa ešte zhoršia,“ hovorí.

V niektorých konzervatívnych médiách bol prieskum použitý na presadzovanie argumentov, že útes nie je ohrozený. 

Zdroje:

https://www.whoi.edu/oceanus/feature/is-the-great-barrier-reef-making-a-comeback/

https://www.timeout.com/news/heres-one-bit-of-good-news-the-great-barrier-reef-currently-has-record-amounts-of-coral-080422

https://www.theguardian.com/environment/2022/aug/06/great-barrier-reefs-record-coral-cover-is-good-news-but-climate-threat-remains

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: Woods Hole Oceanographic Institution
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies