Ako očistiť telo po užívaní antibiotík?

NETKY.SK • 15 Február 2019, 16:00 • 2 min
Ako očistiť telo po užívaní antibiotík?

Ak ste ukončili liečbu antibiotikami, mohlo dôjsť k oslabeniu črevnej mikroflóry. Antibiotiká ničia nielen telu nepriateľské baktérie a mikroorganizmy, ale aj tie prospešné. Aby ste boli po chorobe rýchlejšie fit, môžete zaradiť do stravy aj bylinky, ktoré posilňujú a harmonizujú čreva. Tým dostanete telo ľahšie do normálu - teda do zdravého stavu.

slovakia

left justify in out

Pri chorobe všetky činností v tele, prikladáme črevu väčšiu dôležitosť než napríklad srdcu, pečeni, mozgu. Inými slovami povedané, keď zlepšujete črevnú flóru, posilňujete imunitu organizmu. 

 

Je dokázané, že črevná nerovnováha spôsobená antibiotikami negatívne ovplyvňuje zdravie celého organizmu, spôsobuje napr. chronický zápal žalúdka či čriev, kandidózu, hnačku alebo zápchu, alergie, poruchy imunity a podobne.

 

Okrem bylín sa oplatí zaradiť do jedálnička aj probiotiká. Jedzte jogurty, jogurtové nápoje, kefír, kyslá kapusta, rýchlokvasené uhorky a pod. Probiotiká vo forme práškov vám k antibiotikám ponúknu aj v lekárňach.

 

Brusnica

 

Tento vynikajúci krík prospieva organizmu celkovo, vrátane tráviaceho systému. Brusnicový macerát z pukov sa odporúča pri chronickej zápche aj hnačkách spôsobených antibiotikami. Výťažky z brusníc pôsobia naviac dezinfekčne.

 

Brusnica spoločne v zmesi púčikov duba, čiernych ríbezlí, ľanu siateho a jelše s betaglukánom posilňuje imunitu, celú tráviacu sústavu a potláča vývoj škodlivých mikróbov.

 

img

 

Ľan siaty 

 

Jeho semienka fungujú ako spoľahlivý čistič čriev, ale je potrebné dodržať primerané dávkovanie a zapíjať väčším množstvom tekutín. Semienka by ste nemali nikdy užívať nepretržite dlhšie ako týždeň!

 

Kúru (trikrát denne polievkovú lyžicu semien požúvajte a zapite), ktorá prečistí črevo, zlepší črevnú sliznicu a naštartuje metabolizmus, si ordinujte maximálne na tri až päť dní.

 

Tretí deň si môžete dávku mierne zvýšiť. A pozor - ak si semienka nameliete či rozdrvíte, musíme dávku ihneď spotrebovať, pretože rýchlo podliehajú oxidácii (žltnú).

 

Cesnak

 

Ako cesnak medvedí, tak i siaty majú antibakteriálne a protiplesňové účinky. Vďaka sírnym zlúčeninám, ktoré obsahujú, ozdravujú črevnú flóru, liečia infekčné hnačky, likvidujú črevné parazity.

 

Užitie cesnaku v čerstvom stave často vyvoláva nevoľnosť alebo vracanie, vhodnejšie je jeho kombinácia s mliekom, denná dávka pritom môže činiť až 12 g.

 

Posledným najnovším trendom je pridávanie cesnakového výťažku do jogurtu alebo kefíru, kde pôsobí spolu s laktobacilmi a významne ovplyvňuje tráviacu sústavu, teda aj črevá.

 

Najvhodnejšia je ale cesnaková tinktúra. Cesnak je každému dostupný, preto ho pridávajte čo najčastejšie aj do jedál.

 

img

 

Lopúch väčší

 

Jeho guľovitý koreň je bohatý na inulín, čo je vynikajúca potrava pre takzvané priateľské baktérie v oblasti hrubého čreva (napr. dôležité baktérie Lactobacillus Biffidus).

 

Látky z lopúcha zlepšujú črevné prostredie, podporujú rast priaznivých baktérií a znižujú počet tých "zlých", ktoré spôsobujú infekcie. Môžete si naordinovať kúru zo sušeného koreňa lopúcha formou odvaru (dve kávové lyžičky sušeného koreňa päť minút povarte v 4 dcl vody, potom sceďte, pite štyrikrát denne 1 dcl). Pomôže detoxikácii a zároveň harmonizácii čriev i celého tráviaceho ústrojenstva.

 

Rimbaba

 

Je skvelým analgetikom proti migréne, ale pozitívny vplyv preukazuje aj na črevnej sliznici a črevnom zápale vrátane Crohnovej choroby. Preto je tiež doporučovaná ako jedna z bylín po užívaní antibiotík.

 

Pomôže získať správnu rovnováhu v črevnej mikroflóre a posilniť imunitu, ktorá s naším črevom úzko súvisí.

 

Plamienka

 

Táto huba sa radí medzi prírodné antibiotiká, stimuluje regeneračné procesy v tele a jej pravidelná konzumácia dokáže pozitívne ovplyvniť "čistotu" čriev.

 

Plamienka pôsobí proti baktériám Escherichia coli a plesniam Candida albicans. Táto pleseň je obzvlášť nebezpečná, pretože sa spolupodieľa na vzniku celého radu rakovinových ochorení a jej rast podporuje práve časté podávanie antibiotík.

 

Harmanček pravý

 

Pozitívne pôsobí na zápaly tráviaceho ústrojenstva, peptické vredy a zabraňuje nadúvaniu. Pravidelné popíjanie harmančekového čaju napravuje črevnú flóru, ťažkosti s trávením a stolicou.

 

Uvoľňuje kŕče, pôsobí protizápalovo, dezinfekčne. Vynikajúci a ešte účinnejší je v zmesi: 10 g kvetu rumančeka, 30 g podzemku puškvorca, 10 g rasce, 40 g listov mäty piepornej a 10 g vňate paliny (dve lyžičky zmesi zalejte štvrť litrom vriacej vody a nechajte štvrť hodiny odstáť, pite raz až dvakrát denne). Čaj prospieva všetkým slizniciam tráviaceho ústrojenstva.

 

img

 

Brest

 

Na liečebné účely sa používa hlavne kôra stromu. Látky v nej obsiahnuté zaručujú správnu konzistenciu stolice, dezinfikujú črevo a normalizujú baktérie pre telo potrebné. Celkovo brest pôsobí proti mnohým bolestivým a zápalovým stavom tela.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies