Vedenie Bratislavy o umiestnení utečencov pri rakúsko-slovenskej hranici nevedelo

NETKY.SK • 26 August 2015, 15:03 • 2 min
Vedenie Bratislavy o umiestnení utečencov pri rakúsko-slovenskej hranici nevedelo

BRATISLAVA - Hlavné mesto nebolo dopredu informované o tom, že v blízkosti rakúsko-slovenskej hranice, na hraničnom priechode Petržalka-Berg, dá Rakúsko vybudovať tábor pre utečencov zo Sýrie. "Nie je povinnosťou Rakúska nás v tejto súvislosti informovať," povedala pre TASR Katarína Kohútiková z bratislavského magistrátu.

slovakia

left justify in out

Bratislava však bude v prípade potreby súčinná s ministerstvom vnútra v rámci zavedenia prípadných opatrení. Hlavné mesto budovanie tábora pre utečencov len niekoľko kilometrov od jeho centra vie pochopiť. "Je to veľmi citlivá záležitosť. Myslím si však, že Rakúsko koná tak, aby sa vedelo vyrovnať s prichádzajúcou vlnou migrantov, ktorá v poslednom čase nabrala na intenzite," skonštatoval pre TASR primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Európu podľa neho sužuje migračná kríza, a preto je potrebné sa k tomu postaviť nielen politicky, ale aj ľudsky.

 

"Je dôležité komunikovať a o súčasných problémoch rozhodovať spoločne. Európa by si mala pomáhať a riešiť situácie, ktoré sa týkajú nás všetkých," uviedol Nesrovnal. Ako však podotkol, je potrebné prijať také opatrenia, ktoré budú únosné pre všetky strany. "Ako pre krajinu, tak i pre občanov Bratislavy," spresnil.

 

Ministerstvo vnútra konštatovalo, že sýrski utečenci, ktorí budú umiestnení v tábore na hraničnom priechode Petržalka-Berg, nebudú môcť prejsť z rakúskeho územia na slovenské. Ak sa žiadatelia o azyl v Rakúsku dostanú na územie SR a budú zadržaní, Slovensko ich vráti naspäť do Rakúska.

 

FOTO a VIDEO Neďaleko Bratislavy vzniká utečenecký tábor

 

Rezort vnútra o budovaní tábora vedel v utorok 25. augusta len sprostredkovane. Taktiež uviedol, že pokiaľ ide o rozhodnutie suverénneho štátu alebo jeho organizácií, nemôže a ani nechce do týchto záležitostí zasahovať. Ministerstvo však prijme adekvátne bezpečnostné opatrenia, tak ako to už robí v prípade súčasnej migračnej vlny.

 

Podľa medializovaných informácií má byť tábor vo forme kontajnerových domov určený na krátkodobé umiestnenie 40 až 60 utečencov zo Sýrie. Dve tretiny ubytovaných bude takých, čo migrujú sami. Ostatnú časť majú tvoriť rodiny. Toto núdzové bývanie by tu nemalo byť umiestnené dlhšie ako tri roky. Postupne má totiž dochádzať k znižovaniu počtu azylantov. Tábor pre utečencov mal vyrásť v rakúskom Marcheggu, avšak jeho obyvatelia boli proti.

 

 

Výstavba tábora pri Bergu ministra Kaliňáka prekvapila

 

Ministerstvo vnútra napísalo list, v ktorom rakúsku stranu upozorňujú na niekoľko výhrad, ktoré Slovensko má k výstavbe tábora v blízkosti hraníc medzi Slovenskom a rakúskym Bergom. „Je tam viacero rizík, pre ktoré umiestnenie toho tábora nie je dobré,“ povedal novinárom po skončení rokovania vlády minister vnútra Robert Kaliňák.


Riziko vidí napríklad v doprave. Tábor pre 60 utečencov, ktorý je vo výstavbe, spája dva regióny, upozornil minister. „Ak sa deti rozhodnú ísť hrať na cestu prvej triedy, tak to nikdy nie je dobré,“ povedal. Neobáva sa však, že by migranti, ktorí v tábore v blízkosti slovenskej hranice budú ubytovaní, prekračovali hranice a išli na Slovensko. „Oni budú z nášho pohľadu nelegálnymi migrantmi. Vrátili by sme ich naspäť,“ povedal Kaliňák s tým, že to by im mohlo skomplikovať azylový proces v Rakúsku.


Slovensko podľa Kaliňáka zatiaľ neuvažuje o nasadení armády. „Nechcem používať rétoriky niektorých iných štátov o nasadení armády, ale určite budú posilnené hliadky,“ povedal. Slovensko vyhodnocuje bezpečnostnú situáciu každý deň, každý deň sa podľa Kaliňáka upravuje aj nasadzovanie jednotiek. „V prípade väčšieho rizika presunieme naše tímy na jednotlivé miesta, kde sú najväčšie riziká,“ objasnil.


Kaliňák si však myslí, že to, že rakúska strana neinformovala o výstavbe tábora, je prekvapivé. „Mňa osobne to prekvapilo,“ uviedol. Dodal však, že podľa prvých odpovedí rakúskej strany ani ich ministerstvo vnútra o výstavbe tohto tábora nevedelo. „Ťažko hodnotiť, kde nastala v komunikácii chyba, rozhodne by to bolo korektné a slušné. Veľakrát sa vyjadrovali k našim Mochovciam a iným veciam, o ktorých majú pocit, že môžu mať dopad na ich územie,“ uviedol.


"Rakúsko je suverénny štát a majú právo robiť na svojom území slobodné rozhodnutia a my nemáme právo im do toho zasahovať,“ dodal Kaliňák.
Kontajnerový dočasný tábor pre približne 60 sýrskych žiadateľov o azyl v Rakúsku má stáť v blízkosti slovensko-rakúskych hraníc, má odbremeniť tábor v Traiskirchene pri Viedni, ktorý už prílev utečencov nezvláda.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies