Vedci zistili, že niektorí ľudia vidia viac ako 99 miliónov odtieňov farieb

NETKY.SK • 17 Júl 2020, 10:38 • 2 min
Vedci zistili, že niektorí ľudia vidia viac ako 99 miliónov odtieňov farieb

Podľa vedcov asi tretina vtákov a rastlín vyzerá inak, ako si myslíme. Dôvod je ten, že ľudia nerozlišujú ich skutočné farby.

slovakia

left justify in out

Človek má vo svojom oku tri typy kužeľov - fotocitlivé bunky sietnice. Vtáky týchto druhov kužeľov majú štyri. Pernaté vidia ultrafialové žiarenie a jeho kombinácie s inými farbami. Kedysi dávno naši vzdialení predkovia mali tiež takúto superschopnosť. Niektorí ľudia ju majú stále.

 

Rozlíšiť neviditeľné

Americkí a kanadskí biológovia študovali správanie kolibríka Selasphorus platycercus. Ako sa ukázalo, kolibríky presne určujú nielen tri farby viditeľného spektra (modrú, červenú a zelenú), ale aj ultrafialové svetlo, ktoré ľudia nevidia.

 

img

 

To je preto, že vtáky v sietnici majú štyri typy receptorov - takzvané kužele. Ľudia majú iba tri takéto receptory, sú citliví na červenú, modrú a zelenú.

 

Vtáky tiež rozlišujú zmiešané farby - napríklad kombináciu zelenej a ultrafialovej. Ale ako presne vidia odtiene - v podobe novej farby alebo zmesi niekoľkých farieb - na to vedci ešte neprišli.

 

Vedci vysvetľujú, že vtáky majú možnosť vidieť farby a rovnako ich vnímať bez ohľadu na osvetlenie a denný čas. Táto zručnosť je rozhodujúca pri hľadaní potravy a pri výbere partnera na párenie.

 

Superzrak ľudských predkov

Americkí vedci naznačujú, že aj vzdialení predkovia človeka mali štyri druhy kužele a svet pre nich bol farebnejší.

 

img

Teraz je ľudské oko citlivé na dlhé (červené), stredné (zelené) a krátke vlny (fialové, modré) optického rozsahu. Všetky odtiene vnímané človekom sú výsledkom ich zmiešavania.

 

Vedci našli stopy superzraku v genóme dávnych ľudských predkov. Aj oni videli ultrafialové svetlo, ale nevideli červené a zelené farby a odtiene. Počas evolúcie sa ľudské videnie zmenilo: postupne človek začal rozlišovať viac farieb, ale oko prestávalo rozpoznávať ultrafialové svetlo.

 

Ženy môžu vidieť viac farieb

Gény, ktoré pomáhajú rozpoznať zelenú a červenú, sa nachádzajú na chromozóme X. Poškodenia týchto génov znemožňuje rozlíšiť farby. Toto vysvetľuje výskyt farebnej slepoty u mužov, pretože majú iba jeden chromozóm X.

 

Naopak, pre ženy tato situácia prináša výhody. Mutácia týchto génov môže viesť k vytvoreniu štvrtého receptora, ktorý je citlivý na svetlo s vlnovou dĺžkou medzi červenou a žltou.

 

Výsledkom mutácie sú štyri typy kužeľov, a preto oko dokáže rozlíšiť ani milión odtieňov, ako u všetkých ľudí, ale takmer sto miliónov.

 

img

 

Podľa odhadov amerických vedcov majú podobný zrak dve až tri percentá žien na Zemi. Britskí vedci veria, že ich je oveľa viac - asi 12 percent.

 

Doteraz sa našla iba jedna osoba, ktorá má štyri tipy kužeľov v sietnici a všetky sú funkčné. Je to britská občanka, ktorá je uvedená vo vedeckých prácach pod pseudonymom cDa29. Odborníci sa dozvedeli o jej "superschopnosti" použitím neštandardného testu na posúdenie vnímania farieb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies