AKTUALIZOVANÉ: Problémy v strane Za ľudí neutíchajú! Kolíková reaguje na Remišovú

NETKY.SK • 25 August 2021, 07:04 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: Problémy v strane Za ľudí neutíchajú! Kolíková reaguje na Remišovú

BRATISLAVA - Strana Za ľudí chce zmenou na poste štátnej tajomníčky podporiť vzdelávací rozmer kultúry. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková to však vidí inak. Tvrdí, že ide o personálne čistky.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 25. augusta 14:38

 

Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová odmietla tvrdenia, že Zuzanu Kumanovú (Za ľudí) chce odvolať z funkcie za odlišný názor. S tým však nesúhlasí šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková a jej frakčné krídlo. Po dnešnom rokovaní vlády uviedla, že za personálnou výmenou štátnej tajomníčky v rezorte kultúry sú názorové nezhody.

 

Kolíková na tlačovej besede uviedla, že ide o Remišovej zbavovanie sa nepohodlných ľudí, o čom svedčí už viacero odvolaných členov strany z funkcií.

 

"Toto je osobné rozhodnutie pani predsedníčky strany. Takto sa rozhodla. Je pravdou, že v zmysle koaličnej zmluvy má ako štatutár strany tieto možnosti. Pre fungovanie vlády sa akceptujú personálne nominácie a treba to rešpektovať. Na druhej strane sa môžeme o tom rozprávať. Ja osobne som z toho nešťastná," zhodnotila Kolíková. Kumanovú považuje za odborníčku a nesmierne ju mrzí, že takáto profesionálka končí vo svojej funkcii. 

 

Kolíková zároveň odmietla priblížiť, aké kroky plánuje v najbližšej budúcnosti uskutočniť v súvislosti s rozkladom strany. Uviedla, že ak sa k nejakému rozhodnutiu uchýli, bude o tom informovať. 

 

Zmena štátnej tajomníčky

Remišová odmieta, že Kumanovú odvolala v rámci politických čistiek v strane tak, ako to prezentuje frakcia okolo Kolíkovej.

„Zmenou na poste štátnej tajomníčky chceme podporiť vzdelávací rozmer kultúry, pretože pre stranu Za ľudí je vzdelávanie kľúčovou témou. Iba cez zlepšenie vzdelávania sa nám podarí spoločenská a ekonomická obnova krajiny po pandémii koronavírusu. Lepšie pochopenie významu kultúry pre spoločnosť a vzťah ku kultúre podporíme u mladých ľudí práve cez vzdelávanie,“ uviedla Remišová.

 

Súvisiaci článok: Veronika Remišová neustúpi frakcii ministerky Kolíkovej. Snem strany Za ľudí nezvolá! 

 

Frakcia okolo Kolíkovej

Ako zdôraznila vicepremiérka, so štátnou tajomníčkou Kumanovou nedošlo k názorovým rozporom. „Preto takéto tvrdenia považujem len za pokus skupinky okolo Márie Kolíkovej naďalej poškodzovať stranu, z ktorej prakticky už dva mesiace odchádzajú,“ pokračovala predsedníčka strany Za ľudí.

 

Kumanová bola o rozhodnutí vopred informovaná na osobnom stretnutí s predsedníčkou strany Za ľudí, ktorá jej korektne poďakovala za doteraz odvedenú prácu.


Remišová doplnila, že Viera Leščáková, ktorá by mala byť novou štátnou tajomníčkou rezortu kultúry, sa dlhodobo angažovala na regionálnej úrovni ako župná poslankyňa v oblasti kultúry, v práci s národnostnými menšinami a prepájaní kultúrnych inštitúcií, čo je súčasťou práce štátneho tajomníka.

 

„Jej prínosom sú aj skúsenosti v oblasti vzdelávania, pretože pri výchove detí a mládeže k pochopeniu umenia, hudby a kultúry vo všeobecnosti je aspekt vzdelávania veľmi dôležitý. Skúsenosťami z oblasti vzdelávania zároveň nadviaže na prácu pôvodného nominanta na tomto poste, Vladimíra Dolinaya, ktorý taktiež prišiel z pedagogického prostredia,“ uzavrela.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies