Vedci sa blížia k poznaniu rannej histórii Merkúru, tmavé sfarbenie planéty spôsobuje grafit

NETKY.SK • 8 Marec 2016, 09:29 • 2 min
Vedci sa blížia k poznaniu rannej histórii Merkúru, tmavé sfarbenie planéty spôsobuje grafit

WASHINGTON - Merkúr mohol mať v minulosti vonkajšiu vrstvu tvorenú grafitom. Tvrdia to americkí vedci na čele s Patrickom Peplowskim z Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory (APL), podľa ktorých táto teória vysvetľuje nezvyčajne tmavý povrch tejto planéty.

slovakia

left justify in out

Peplowski s kolegami analyzovali údaje zo sondy Messenger, pričom zistili, že najtmavšie oblasti Merkúru obsahujú veľké množstvo uhlíka a zároveň sa nachádzajú v oblasti s veľkými impaktnými krátermi. Podľa vedcov môže za tmavé sfarbenie práve grafit, ktorý by mohol byť pozostatkom prvotnej vonkajšej kôry.

 

Tá pravdepodobne vznikla po ochladení globálneho magmatického oceánu v ranom období po vzniku planéty. "Ako tento magmatický oceán chladol a začali sa kryštalizovať minerály, tak všetky okrem grafitu klesli na dno. Grafit však zostal na povrchu, a vytvoril tak prvotnú kôru Merkúru," vysvetlila Rachel Klima, ktorá taktiež pracuje v APL.

 

Túto kôru však neskôr prekryla vulkanická činnosť a iné geologické procesy. Grafit sa dostal znova na povrch práve po dopadoch väčších vesmírnych telies a spôsobil tak tmavé sfarbenie planéty.

 

"Ak sme naozaj identifikovali pozostatky pôvodnej kôry Merkúru, tak poznanie jej vlastností nám umožní získať vedomosti o rannej histórii Merkúru," dodal Peplowski, ktorý spolu s kolegami publikoval výsledky svojej štúdie v časopise Nature Geoscience.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies