Alergici majú najhoršie za sebou, momentálne však kvitnú trávy

NETKY.SK • 10 Máj 2019, 06:19 • 2 min
Alergici majú najhoršie za sebou, momentálne však kvitnú trávy

BANSKÁ BYSTRICA - Jedným z najsilnejších alergénov je peľ brezy, ktorý bol v ostatných dňoch v ovzduší vo vysokých koncentráciách. Momentálne je na ústupe.

slovakia

left justify in out

"Najvyššie koncentrácie peľu brezy zachytili monitorovacie stanice v Banskej Bystrici, Žiline a Bratislave. Denné koncentrácie peľu drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité, topoľa, vŕby, hrabu i jaseňa mali klesajúcu tendenciu," uviedla Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici.

 

img

 

V ovzduší sa však okrem týchto peľov vyskytoval aj peľ javora, pŕhľavovitých rastlín, orecha, buka, duba, skorocelu a štiavu. Trávy z čeľade lipnicovitých zatiaľ nekvitnú naplno, preto odborníci doposiaľ namerali len nízke koncentrácie tohto druhu alergénov.

 

Vo všeobecnosti sa za jeden z najagresívnejších peľov považuje práve ten z brezy. Tieto stromy však už prešli vrcholom svojho kvitnutia, preto možno očakávať, že koncentrácie v ovzduší sa budú postupne znižovať. Problémy môžu v priebehu budúceho týždňa spôsobiť ešte alergikom na strednom a severnom Slovensku, potom sa situácia upokojí.

 

img

 

"Predpokladáme i nárast denných koncentrácií peľu buka a ihličnanov. Nepriaznivou správou pre alergikov je, že peľ tráv bude pribúdať na celom území Slovenska. Počas slnečných či veterných dní bez zrážok môžeme očakávať vysoké koncentrácie. Pokles denných hladín peľu ovplyvní najmä zrážková činnosť a nočné ochladenie," uzavrela Lafférsová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies