Po koronavírusovej recesii môže prísť druhá a oveľa horšia kríza

NETKY.SK • 16 Apríl 2020, 17:34 • 2 min
Po koronavírusovej recesii môže prísť druhá a oveľa horšia kríza

Po prvej ekonomickej recesii však môže bezprostredne nasledovať ďalšia, ešte horšia. Varuje pred tým Economist Intelligence Unit (EIU).

slovakia

left justify in out

Svetová ekonomika v súčasnosti prechádza výrazným spomalením, ktoré bude podľa Medzinárodného menového fondu (MMF) horšia ako svetová hospodárska kríza na začiatku tridsiatych rokov 20. storočia.

 

Najväčší prepad za posledných 90 rokov

Z aprílového výhľadu MMF vyplynulo, že súčasná recesia predstavuje najväčší prepad globálnej ekonomiky za posledných 90 rokov.

 

Globálne hrubý domáci produkt tak podľa MMF tento rok klesne o tri percentá. Zmaže tak celý rast z vlaňajška, kedy o 2,9 vzrástol.

 

Hlavná ekonómka MMF Gita Gopinathová uviedla, že koronavírusová kríza uberie z globálneho HDP deväť biliónov dolárov.

 

 

V roku 2021 však MMF aj ďalší ekonómovia očakávajú hospodárske oživenie.

 

Podľa EIU je však potrebné sa obávať ďalšej krízy, ktorá môže nasledovať bezprostredne po tej súčasnej.

 

Strašiak s názvom dlh
Svetové vlády dávajú do oživenia ekonomík v rámci stimulačných balíčkov bilióny dolárov, pripomenul spravodajský server BBC. Práve zadlženie štátov, ktoré sa tým prehlbuje, by podľa EIU mohlo spôsobiť druhú recesiu.

 

"Mnoho európskych krajín, ktoré patria k najviac postihnutým pandémiou, napríklad Taliansko alebo Španielsko, malo už pred epidémiou rozpočet v zlom stave," pripomenula Agathe Demaraisová, ktorá vedie oddelenie prognóz EIU.

 

"Potenciálna dlhová kríza v ktorejkoľvek z týchto krajín sa rýchlo rozšíri do ďalších rozvinutých krajín aj rozvíjajúcich sa trhov, čo pošle globálnu ekonomiku do ďalšieho prepadu, ktorý môže byť oveľa horší," dodala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies