Vedci po prvý raz stanovili rýchlosť rotácie planéty mimo slnečnej sústavy

NETKY.SK • 1 Máj 2014, 07:42 • 2 min
Vedci po prvý raz stanovili rýchlosť rotácie planéty mimo slnečnej sústavy

WASHINGTON - Medzinárodnému tímu vedcov sa po prvý raz podarilo odmerať rýchlosť rotácie planéty, ktorá sa nachádza za hranicami našej slnečnej sústavy. Ide o veľkú plynovú planétu Beta Pictoris b, vzdialenú len 63 svetelných rokov od Zeme, informovala v stredu agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Vedcom sa podarilo zistiť, že planéta sa okolo svojej osi otáča rýchlejšie ako ktorákoľvek z planét našej slnečnej sústavy, pričom rýchlosť jej otáčania na úrovni rovníka dosahuje 100.000 km/h.
      

Planéta Jupiter, ktorá má najvyššiu rýchlosť otáčania spomedzi všetkých planét slnečnej sústavy, rotuje rýchlosťou 47.000 km/h a Zem len rýchlosťou 1700 km/h. Jeden deň na planéte Beta Pictorius b tak trvá len osem hodín, čo je o dve hodiny menej ako na Jupiteri a o 16 hodín menej ako na Zemi.
      

Vedci za hranicami našej slnečnej sústavy dosiaľ odhalili približne 1800 planét, ale zatiaľ sa o nich vie iba málo.
      

Beta Pictoris b má približne 3000-krát vyššiu hmotnosť ako Zem a je sedemkrát ťažšia ako najväčšia planéta našej slnečnej sústavy - Jupiter. Jej vek sa odhaduje na 20 miliónov rokov, takže vznikla relatívne nedávno a ešte stále je rozhorúčená. Vek Zeme sa odhaduje na približne 4,5 miliardy rokov.
      

Jej materská hviezda Beta Pictoris je približne dvakrát väčšia ako Slnko a desaťkrát žiarivejšia.
      

Závratná rýchlosť, ktorou sa planéta Beta Pictoris b otáča okolo svojej osi, podporuje tvrdenie, že rýchlosť otáčania planéty úzko súvisí s jej veľkosťou. Čím je planéta väčšia, tým rýchlejšie sa otáča. Rýchlosť otáčania planéty zmerali vedci pomocou Dopplerovho javu. 
      

"Keď pozorujeme otáčajúcu sa planétu, svetlo na jednej polovici, ktorá sa k nám približuje, má trochu inú farbu alebo frekvenciu ako polovica, ktorá sa od nás vzďaľuje. Pomerný rozdiel vo farbe alebo frekvencii medzi dvoma polovicami je meradlom rýchlosti otáčania sa planéty okolo svojej osi," povedal jeden z výskumníkov Bernhard Brandl, profesor astronómie z univerzity v holandskom Leidene.
      

Beta Pictoris b sa nachádza v južnom súhvezdí Pictor a objavili ju pre šiestimi rokmi. Pri svojom obehu okolo materskej hviezdy sa od nej dostáva do vzdialenosti osemkrát väčšej ako Zem na svojej obežnej dráhe okolo Slnka.
      

Vedci dúfajú, že sa im v budúcnosti podarí vytvoriť úplnú mapu planéty vrátane prípadných vzorcov oblakov a búrok. Štúdiu uverejnil odborný časopis Nature.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies