Romana Tabak je ukážkovým príkladom toho, ako sa nesprávať v národných parkoch. Ochranári sa to teraz rozhodli využiť

NETKY.SK • 2 November 2021, 10:57 • 2 min
Romana Tabak je ukážkovým príkladom toho, ako sa nesprávať v národných parkoch. Ochranári sa to teraz rozhodli využiť

BRATISLAVA – Štátni ochranári prírody plánujú spolupracovať s poslankyňou, ktorá v národnom parku porušila takmer všetky pravidlá. Cieľom bude spropagovať zážitkovú turistiku a ľudí naučiť, ako sa v chránených oblastiach správať.

slovakia

left justify in out

Poslankyňa z klubu OĽaNO Romana Tabak dostala ponuku na zaujímavú spoluprácu. Jej kúpanie v Studenovodských vodopádoch, ktoré sa nachádzajú v národnom parku TANAP a spadajú do najvyššieho stupňa ochrany, pobúrilo ochranárov a zákonodarkyňa musela zaplatiť 500 eurovú pokutu

 

Výška pokuty sa podľa zákona mohla vyšplhať až na 3 300 eur, o konkrétnej sume rozhodoval Inšpektorát životného prostredia v Košiciach. Za svoje ľahkovážne správanie si vyslúžila obrovskú kritiku, na druhej strane však vzbudila záujem verejnosti o toto krásne miesto. 

 

img

 

Štátna ochrana prírody (ŠOP SR) sa teda rozhodla využiť negatívnu reklamu na propagáciu zodpovedného turistického správania sa v národných parkoch a pri šírení popularity zážitkovej turistiky. Informoval o tom portál Topky.sk s odvolaním sa na Ministerstvo životného prostredia.

 

Súvisiaci článok: Poslankyni Romane Tabák vyrúbili mastnú pokutu za kúpanie sa v horskom potoku

 

"Štátna ochrana prírody považuje pokutu, ktorú udelila Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) v súvislosti s porušením zákona o ochrane prírody a krajiny za pohyb mimo vyznačeného turistického chodníka, za vec varovného gesta a na druhej strane priznáva, že poslankyňa svojím počínaním odhalila nedostatky v návštevnom poriadku TANAP-u," uviedla Jana Žjak z envirorezortu.

 

Za svoje konanie sa poslankyňa neskôr ospravedlnila. Zároveň priznala, že výška pokuty ju trochu prekvapila. V konečnom dôsledku však skonštatovala, že to bude pre ňu ponaučenie do budúcnosti a možno aj výstraha pre ostatných návštevníkov. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Poslankyňa Romana Tabák porušila zákon! Kúpala sa v chránenom vodnom toku!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies