Vedci objavili nový typ parazitickej huby, pomenovali ju po Twitteri

NETKY.SK • 18 Máj 2020, 09:06 • 2 min
Vedci objavili nový typ parazitickej huby, pomenovali ju po Twitteri

Neobvyklý objav sa podaril vedcom Národného prírodovedeckého múzea dánskej Kodanskej univerzity. Na Twitteri našli nový typ parazitickej huby z radu Laboulbeniales.

slovakia

left justify in out

Huba dostala meno po sociálnej sieti, kde bola nájdená. Podľa spravodajského serveru Phys.org prípad odhaľuje čoraz väčšiu dôležitosť sociálnych sietí.

 

Hubu našli na Twitteri

Všetko začalo, keď si biologička a profesorka Ana Sofia Reboleiraová prezerala Twitter. Tam narazila na fotografiu severoamerickej mnohonožky (Narceus americanus), ktorú zverejnil jej americký kolega Derek Hennen z virgínskeho polytechnického inštitútu. A zazrela na nej niekoľko drobných bodiek, ktoré zaujali jej cvičené oko.

 

"Uvidela som na tej mnohonožke niečo, čo vyzeralo ako huby, ktoré sa ale ešte nikdy na amerických mnohonožkách nenašli. Išla som za svojimi kolegami a ukázala im ten obrázok. A potom sme zbehli do zbierok múzea a začali hľadať," vysvetlila.


Spoločne s kolegom Henrikom Enghoffem objavila niekoľko exemplárov rovnakej huby na niekoľkých amerických mnohonožkách v ohromnom depozitári múzea - ​​huby, ktoré ešte nikdy neboli zdokumentované.

 

 

Troglomyces Twitteri

Potvrdili tak existenciu doteraz neznámeho druhu huby, ktoré paraziticky napádajú hmyz a mnohonožky. Novo objavená huba vďaka miestu svojho nálezu dostala oficiálny latinský názov Troglomyces Twitteri.


"Pokiaľ vieme, toto je prvýkrát, čo bol nový druh objavený na twitteri," povedala Reboleiraová.

 

"To len podčiarkuje, aký význam majú tieto platformy pre zdieľanie výskumu a dosahovanie nových výsledkov. Dúfam, že to motivuje profesionálnych i amatérských vedcov, aby prostredníctvom sociálnych sietí zdieľali viac dát - a teraz počas koronavírusovej krízy, keď nemôžeme do terénu ani do laboratórií, je to ešte dôležitejšie," dodala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies