Taliansko plánuje zaviesť vysoké pokuty za poškodzovanie kultúrnych pamiatok

NETKY.SK • 12 Apríl 2023, 11:30 • 2 min
Taliansko plánuje zaviesť vysoké pokuty za poškodzovanie kultúrnych pamiatok

RÍM - Taliansko plánuje zaviesť prísne pokuty za vandalizmus a poškodzovanie historických a kultúrnych pamiatok. Ich výška sa môže vyšplhať až do 60.000 eur.

slovakia

left justify in out

Na utorkovom zasadnutí talianskeho kabinetu vláda schválila návrh zákona, ktorý predložilo ministerstvo kultúry. Za vandalizmus a poškodzovanie pamiatok bude nová legislatíva ukladať finančné tresty vo výške od 10.000 do 60.000 eur. Tieto prostriedky budú následne použité na čistenie a opravu poškodených monumentovKeďže v talianskom parlamente má pravicová vláda premiérky Giorgie Meloniovej väčšinu, očakáva sa, že návrh zákona bude pomerne rýchlo prijatý a zavedený do praxe.

 

img

 

Taliansky minister kultúry Gennaro Sangiuliano uviedol, že len nedávno vláda zaplatila 40.000 eur za vyčistenie fasády budovy Palazzo Madama, kde sídli taliansky Senát. Environmentálni aktivisti na ňu hádzali plechovky s farbou. Ďalší prípad vandalizmu sa odohral i o niekoľko dní neskôr, keď ďalší členovia organizácie bojujúcej proti klimatickej zmene naliali do fontány blízko Španielskych schodov v Ríme tekuté čierne uhlie.

 

"Útoky na historické a kultúrne pamiatky spôsobujú všetkým i ekonomickú ujmu. Na ich vyčistenie je potrebné najať špecialistov s drahými prístrojmi," uviedol Sangiuliano vo vyhlásení. Dodal, že každý, kto je za vandalizmus zodpovedný, "musí za svoje konanie niesť aj finančné následky". 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies