Vďaka virtuálnej realite sa stretla matka so svojou mŕtvou dcérou

NETKY.SK • 25 Február 2020, 15:17 • 2 min
Vďaka virtuálnej realite sa stretla matka so svojou mŕtvou dcérou

Spoločnosť Munhwa Broadcasting Corporation vytvorila dokumentárny film s názvom "I Met You", ktorý zobrazuje stretnutie matky so svojou mŕtvou dcérou prostredníctvom virtuálnej reality.

slovakia

left justify in out

 

Virtuálna realita sa stáva každým rokom stále viac prepracovanejšou, o čom svedčí aj zaujímavý dokument "I Met You" (v preklade "Stretol som ťa") od juhokórejskej produkčnej spoločnosti Munhwa Broadcasting Corporation, ktorý popisuje príbeh matky Jang Ji-sung smútiaci za svojou mŕtvou dcérou Nayeon.

 

Emotívna udalosť

Zábery prekrývajú skutočný svet a virtuálnu realitu, v ktorej sa mohla matka vďaka VR súprave HTC Vive a hmatovým rukaviciam so zosnulou dcérou stretnúť. Časť z dokumentu zverejnila spoločnosť aj na svojom YouTube.

 

V skutočnom svete stojí Jang iba pred veľkým zeleným plátnom, avšak vo virtuálnom parku sa stretáva so svojou zosnulou dcérou, a okrem držanie sa za ruky s ňou prežije aj narodeninovú oslavu. Pochopiteľne ide o veľmi emotívne udalosť, pri ktorej nechýba ani slzy a prítomný je aj zvyšok rodiny vrátane otca, brata a sestry mŕtveho dievčaťa.

 

"Stretla som Nayeon, ktorá na mňa volala s úsmevom. Cítila som sa šťastná. Myslím, že som mala sen, ktorý som vždy chcela," povedala matka pre Aju Business Daily.

 

Produkčný tím strávil na projekte údajne až osem mesiacov, a virtuálny park bol navrhnutý podľa skutočného, ​​ktorý matka s dcérou v reálnom svete navštívili.

 

Uchovanie spomienok nažive

Pohyby dieťaťa simulovali pomocou nasnímaných pohybov detského herca, ktoré mohli neskôr použiť ako model pre zobrazenie Nayeon. Tento počin však vytvára aj množstvo otázok, najmä ohľadom vplyvu interakcie zosnulými blízkymi osobami na človeka.

 

Podľa neurochirurga Michaela Graziana však nie je nič zlé na tom, keď si chce človek uchovať spomienky nažive. "Pretože viete, že daná osoba už nežije, akceptujete jej virtuálny ekvivalent, čo prináša upokojenie," povedal v decembri Graziano v rozhovore pre spoločnosť Dell.

 

Na akékoľvek predčasné závery je však príliš skoro, pretože stretnutie so zosnulými vo virtuálnej realite sú zatiaľ veľkým nezmapovaným územím.

 

Virtuálna realita budúcnosti

Z morálneho hľadiska je tiež dôležité podotknúť, že stretnutie s mŕtvymi sa môžu v budúcnosti stať v istom zmysle produktom, za ktorý si môžu spoločnosti disponujúce pokročilými technológiami virtuálnej reality pýtať nemalé peniaze.

 

Známym príkladom sú tiež známi mŕtvi speváci, ktorí začínajú opäť vystupovať prostredníctvom prepracovaných digitálnych hologramov, ako aj napríklad vystúpenie Whitnej Houston v Bratislave

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies