Vakcíny chystajú skoro všade na svete, vo vývoji ich sú desiatky

NETKY.SK • 21 Apríl 2020, 09:09 • 2 min
Vakcíny chystajú skoro všade na svete, vo vývoji ich sú desiatky

Kanada, USA, Veľká Británia, Nemecko, Čína a Izrael, ale aj Turecko - tieto štáty pracujú na výrobe vakcíny proti koronavírusu SARS-CoV-2.

slovakia

left justify in out

Dva americké, jeden britský a tri čínske tímy už prešli ku klinickým testom na ľuďoch (jeden už do druhej fázy), ďalších 79 typov vakcín sa oficiálne chystá podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), celkom ich vo vývoji môže byť až 115. Napriek tomu môže trvať až rok, kým bude očkovacia látka k dispozícii.

 

Získanie vakcíny je kľúčové, pretože zatiaľ nie je liek na chorobu Covid-19. Na celom svete je v súčasnosti v potvrdenom vývoji už zhruba 80 vakcín proti tomuto vírusovému ochoreniu, uvádza americký Milken Institute.

 

 

Väčšina je oficiálne v úvodnom kroku testov, teda v takzvaných predklinických štúdiách.

 

Šesť v klinických testoch
U šiestich je schválené testovanie na ľuďoch. Do fázy klinických skúšok sa dostala ako prvá očkovacia látka americkej spoločnosti Moderna mRNA1273, ktorá využíva sekvencie - nosiče genetickej informácie vírusu RNA. Ďalšia je tiež americká vakcína spoločnosti Inovio INO4800.

 

 

Ďalej dve bunkové vakcíny od Geno-Immune Medical Institute, LV-SMENP-DC využívajú dendritické bunky, ktoré boli modifikované, teda nesú proteíny vírusu, a ďalšie využívajúce umelú bunkovú protilátku.

 

Piatou je AD6-nCoV od čínskej spoločnosti Cansino, ktorá používa tradičného spôsobu výroby vakcín na základe proteínov koronavírusu SARS-CoV-2.

 

Šiestou je vakcína ChAdOx1 nCoV-19 britskej Oxfordskej univerzity s vektorom v podobe šimpanzieho adenovírusu. Tento tím podľa denníka The Daily Telegraph verí, že by na jeseň mohol mať aspoň výsledky o účinnosti vakcíny.

 

S výrobou vakcíny treba začať čím skôr, upozorňuje britská vakcinologička

 

Lekári skúmajú, či očkovanie proti TBC pomáha proti koronavírusu

 

Kedy budeme mať vakcínu proti koronavírusu?

 

Každá s iným prístupom

Výhodu je, že každá z vakcín používa iný prístup, čínska firma Cansino Bio využíva samotných častíc vírusu.

 

Inovio vsadilo na metódu DNA vakcíny, kedy sa využíva kruhová molekula DNA, tzv. Plazmid, ktorý kóduje proteín pôsobiaci ako protilátka, lenže tento prístup ešte nikdy nebol použitý u vakcíny pre ľudí.

 

Ešte pokročilejšou je metódou mRNA vakcíny, v ktorej sa priamo využíva ribonukleová kyselina, akú používa pri svojej replikácii aj vírus. Túto metódu využíva ako Moderna, tak nemecký výrobca CureVac, ktorý ale klinické testy ešte len pripravuje.

 

Výhodou metódy je rýchlejší vývoj vakcíny, problémom je, že je ešte menej skúseností s týmto prístupom. Ako podotkol web Science, tieto vakcíny sa ani netestovali na zvieratách, pretože nie je jasné, aký druh by bol najvhodnejší.

 

Šírka prístupov však dáva väčšiu šancu, že niektorá z vakcín bude účinná. Napriek tomu nebude žiadna k dispozícii skôr ako v o pár mesiacov.

 

Aj keď sa objavujú špekulácie, že by vakcína mohla byť k dispozícii už na jeseň (naznačujú to nemecká firma CureVac a kanadská Medicago), zvyčajne sa udáva, že bude do 12, 18 alebo až 24 mesiacov, ak má ísť o jej skutočne masové aplikovanie, keďže sa musia vykonať všetky fázy testov a vyrobiť jej dostatočné množstvo. Na jeseň by však mohli byť prvé pokusné dávky, ktoré by mohli situáciu zlepšiť.

 

Nie je ale jasné, aká bude v tú určitú dobu situácia a či bude daná vakcína naozaj plne účinná, ak SARS-CoV-2 bude ďalej mutovať.

 

U kmeňa koronavírusu izolovaného v Indii sa totiž objavila výrazná mutácia, ktorá by mohla oddialiť vývoj vakcíny. Mutácia sa prejavila v oblasti, ktorou sa vírus napája na napadnutú bunku.

 

Číňania idú do druhej fázy
Z dvoch amerických spoločností vyrábajúcich liečivá získala spoločnosť Moderna so sídlom v Massachusetts regulačný súhlas s prechodom na pokusy na ľuďoch minulý mesiac, zatiaľ čo Inovio Pharmaceuticals so sídlom v Pensylvánii začala klinické skúšky minulý týždeň.

 

Obe testujú vakcíny na 40 jedincoch, kedy sa zisťuje, či nemá látka vedľajšie účinky. Predbežné závery sa čakajú v lete.

 

Modernu v marci nasledovala čínska Akadémia vojenskej medicíny. Čína dala v utorok súhlas so začatím klinických testov ďalších dvoch vakcín proti koronavírusu na ľuďoch.

 

Jednu vakcínu vyvinula pekinská firma Sinovac Biotech, druhú Inštitút pre biologické produkty patriace pod štátnu firmu China National Pharmaceutical Group (Sinopharm) so sídlom vo Wu-chane. Teraz budú môcť prejsť taktiež ku klinickému testovaniu.

 

 

Hongkonská biotechnologická spoločnosť Cansino Bio, ktorá spolupracuje s Akadémiou vojenskej medicíny na prvej čínske vakcíne, už prešla do druhej fázy klinických testov.

 

V prvej fáze sa zvyčajne nový medikament testuje na zdravých dobrovoľníkoch, v druhej už sa porovnávajú účinky lieku u malej skupiny pacientov.

 

Celkovo 500 ľudí sa prihlásilo k dobrovoľníctvu v prvej fáze, ktorá sa zaoberala bezpečnosťou tejto vakcíny, druhá fáza teraz predstavila kontrolnú skupinu s využitím placeba, oznámila stanica Al-Džazíra.

 

Aj agentúra AFP potvrdila, že očkovanie jedincov touto látkou už prešlo prvou fázou klinického skúmania a nábor pre druhú fázu začal vo Wu-chane 9. apríla. Druhá fáza klinickej štúdie oficiálne započala 12. apríla, ako prvá na svete.

 

Urýchlenie bežných procesov
Zvyšných viac ako sedem desiatok vyvíjaných vakcín je v predklinických štúdiách v ústavoch, a to vrátane Osackej univerzity University v Japonsku, alebo Queenslandské univerzity v Austrálii.

 

Britská farmaceutická spoločnosť GlaxoSmithKline (GSK) sa dohodla s francúzskym konkurentom Sanofi na spoluprácu pri vývoji vakcíny. Firmy však upozornili, že vakcína by aj v prípade úspešných klinických testov bola dostupná až v druhej polovici budúceho roka.

 

Liek na koronavírus? Francúzsky vedec uverejnil úspešné výsledky

 

Farmaceutická firma venuje milióny tabliet na maláriu, ktoré vykazujú sľubné výsledky proti koronavírusu

 

Výkonná riaditeľka GSK Emma Walmsleyová podľa BBC povedala, že vývoj a testovanie vakcín zvyčajne trvá okolo desať rokov. Plán vytvoriť vakcínu za 18 mesiacov tak podľa nej rovnako znamená obrovské urýchlenie tohto procesu.

 

Aj na tureckej Univerzite Ege začala tamojšia skupina pre výskum a vývoj očkovacích látok pracovať na očkovacom lieku proti koronavírusu.

 

"Dokončili sme návrh vakcínovým antigénom, ktorý je prvou fázou našej práce. Plánujeme stanoviť účinnosť DNA vakcín a aplikovať ich na zvierací model do štyroch mesiacov. Naším cieľom je vykonať klinické štúdie na ľuďoch s vakcínou čo najskôr," povedal podľa agentúry Reuters lekár Mert Doskaya.

 

V Austrálii už nejakú dobu prebieha predklinické testovanie vakcíny proti koronavírusom. Pomocou injekcií na fretkách skúšajú dve prípadné vakcíny tamojšej Organizácie vedeckého a priemyselného výskumu Commonwealthu (CSIRO) v laboratóriách pri Melbourne.

 

"Prvá fáza testovania potrvá asi tri mesiace," uviedol riaditeľ CSIRO Rob Grenfell s tým, že ale akákoľvek výsledná vakcína nebude verejnosti k dispozícii pred koncom nasledujúceho roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies