Vatikán považuje za nemiestne udelenie Nobelovej ceny za medicínu

NETKY.SK • 5 Október 2010, 07:36 • 2 min
Vatikán považuje za nemiestne udelenie Nobelovej ceny za medicínu

Vatikán považuje za nemiestne udelenie Nobelovej ceny za medicínu

slovakia

left justify in out

img

Vatikán na dnešné udelenie Nobelovej ceny za medicínu britskému profesorovi Robertovi Edwardsovi, otcovi metódy umelého oplodnenia mimo tela matky, prostredníctvom svojho vplyvného duchovného reagoval odmietavo s tým, že ocenenie je "absolútne nemiestne".
      V rozhovore pre tlačovú agentúru ANSA to uviedol predseda Pápežskej akadémie pre život monsignor Ignacio Carrasco de Paula.
      Katolícky duchovný ostro kritizoval umelé oplodnenie in vitro, odvolávajúc sa na katolícku dogmatiku o rozmnožovaní. Podľa da Paulu je britský vedec zodpovedný za rozmach obchodovania s vajíčkami. Zavrhol i "veľké množstvo zmrazených embrií po celom svete, ktoré v prinajlepšom skončia v maternici budúcej matky, ale je pravdepodobnejšie, že zahynú alebo ostanú odložené".
      Ignacio Carrasco de Paula uviedol, že praktiky umelého oplodnenia sú zdrojom "zmätkov v súčasnom svete, čo prináša situácie ako narodenie detí starým mamám alebo donosenie detí tzv. 'nájomnými' matkami".
      Metóda IVF - umelé oplodnenie mimo tela matky - bola v roku 1987 odsúdená Kongregáciou pre náuku viery, ktorej prefektom bol vtedy kardinál Joseph Ratzinger, súčasný pápež.
      Švédsky Kráľovský inštitút vyzdvihol, že 85-ročný Edwards priniesol radosť do života neplodných párov v celom svete. Doteraz prišli zásluhou metódy in vitro, ktorú vyvinul s už nežijúcim kolegom Patrickom Steptoeom, na svet asi štyri milióny detí.
      Svoj výskum viedli napriek opozícii cirkvi, vlád a mnohých médií, aj skepticizmu niektorých svojich vedeckých kolegov.
      V roku 1968 Edwards a gynekológ Steptoe, vyvinuli metódu oplodnenia ľudského vajíčka mimo tela matky. Oplodnené embryá začali vkladať do materníc neplodným matkám v roku 1972. Niekoľko ťarchavostí sa však skončilo spontánnym potratom - neskôr zistili, že to bolo vinou chybnej hormonálnej liečby.
      V roku 1977 vyskúšali nový postup, ktorý neobsahoval hormonálnu liečbu a spoliehal sa namiesto nej na presné načasovanie. Dňa 25. júla 1978 prišla na svet Louise Brownová, prvé dieťa "zo skúmavky".
      Edwards a Steptoe založili v roku 1980 v Cambridge prvú in vitro kliniku. Krátko na to začali prichádzať na svet v Británii, USA aj inde tisíce detí "zo skúmavky".

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies