Vatikán hral kľúčovú úlohu pri rokovaniach o zmierení Kuby a USA

NETKY.SK • 17 December 2014, 21:09 • 2 min
Vatikán hral kľúčovú úlohu pri rokovaniach o zmierení Kuby a USA

WASHINGTON - Vatikán na čele s pápežom Františkom hral kľúčovú úlohu pri rokovaniach o zlepšení vzťahov medzi Spojenými štátmi a Kubou.

slovakia

left justify in out

Potvrdili to vysokí predstavitelia Bieleho domu, ako aj samotný prezident Barack Obama. František údajne v tejto súvislosti zaslal Obamovi ako aj jeho kubánskemu partnerovi Raúlovi Castrovi list, v ktorom ich vyzýval na uzmierenie. Kľúčovú rolu v celej veci mal hrať aj kubánsky kardinál Jaime Ortega.

 

K zblíženiu vzťahov medzi Washingtonom a Havanou sa na osobitných tlačových konferenciách vyjadrili aj Obama s Castrom. "Dnešné zmeny robíme preto, že sú správne. Amerika si dnes vyberá pretrhnutie okov minulosti v záujme lepšej budúcnosti. Pre kubánsky ľud, pre americký ľud a pre celú našu pologuľu," vyhlásil Obama. 

 

Spojené štáty už v najbližších mesiacoch pripravujú otvorenie vlastného veľvyslanectva v kubánskej metropole Havana. Washington to oznámil v čase, keď Kuba informovala o prepustení amerického pracovníka zadržiavaného v krajine posledných päť rokov a USA zase potvrdili prepustenie troch Kubáncov uväznených na Floride pre špionáž. Washington má v pláne aj zmiernenie obchodného embarga uvaleného na Kubu po revolúcii z roku 1959, ktorá vyniesla k moci Fidela Castra, brata súčasného kubánskeho lídra Raúla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies