Ivan Korčok hovoril s Jensom Stoltenbergom o prioritách vlády SR v oblasti bezpečnosti

NETKY.SK • 30 Apríl 2020, 14:19 • 2 min
Ivan Korčok hovoril s Jensom Stoltenbergom o prioritách vlády SR v oblasti bezpečnosti

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS) diskutoval o prioritách, ktoré bude v oblasti bezpečnosti a obrany počas svojho mandátu napĺňať nová vláda SR, s generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie (NATO) Jensom Stoltenbergom. O tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

slovakia

left justify in out

Stoltenberg podľa tlačového odboru rezortu diplomacie vysoko ocenil príspevok SR do aktivít NATO vo svete. "Pán generálny tajomník osobitne ocenil vynikajúcu prácu našich vojakov v Lotyšsku, Iraku a Afganistane. Vyzdvihol ich profesionalitu a nasadenie," vyhlásil Korčok.

 

Solidarita a aliancia

Šéf slovenskej diplomacie s generálnym tajomníkom zhodnotil aj aktivity, ktoré NATO vykonáva na podporu svojich členských krajín pri zvládaní pandémie COVID-19.

 

"Vidíme dnes v praxi, že NATO ako bezpečnostná a obranná aliancia pomáha kapacitami aj teraz, keď čelíme nevojenským výzvam, ako je nový koronavírus. Toto je príspevok v civilnej oblasti. Bez možností, ktoré nám napríklad pri doprave zdravotníckeho materiálu ponúka NATO, by sme neboli v boji s týmto neviditeľným nepriateľom tak úspešní," zhodnotil Korčok.

 

Partneri sa podľa tlačového odboru MZVaEZ SR zhodli, že súčasná situácia dokazuje, že medzi členmi NATO existuje solidarita a že aliancia im pomáha, aby sa mohli lepšie a koordinovanejšie vysporiadať s touto mimoriadnou situáciou.

 

Kľúčová je bezpečnosť

Dôležitým aspektom aliančných konzultácií je aj boj s dezinformáciami a hybridné útoky zneužívajúce pandémiu COVID-19.

Veľká časť rozhovoru sa venovala tiež súčasnému stavu transatlantických vzťahov.

 

"Minister Korčok pripomenul, že práve vzťah Európy s USA je pre bezpečnosť obyvateľov európskych krajín kľúčový. NATO označil za vhodnú platformu na diskusiu o tom, ako chceme, aby sa vzťahy USA s Európou rozvíjali v budúcnosti, pričom zároveň musíme zlepšiť vzťahy medzi Spojenými štátmi a EÚ," spresnil tlačový odbor MZVaEZ SR.

 

Dodal, že Stoltenberg uvítal záväzok novej vlády SR pokračovať v postupnom zvyšovaní investícií do obrany. Partneri však spoločne skonštatovali, že v situácii negatívnych ekonomických vplyvov pandémie COVID-19 bude dosiahnutie tohto cieľa ešte náročnejšie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies