Trumpa obžalovali za snahu zvrátiť výsledky volieb v roku 2020

NETKY.SK • 2 August 2023, 12:02 • 2 min
Trumpa obžalovali za snahu zvrátiť výsledky volieb v roku 2020

Washington-Niekdajší americký prezident a vplyvný podnikateľ bol obvinený

slovakia

left justify in out

Sedemdesiatsedemročný Donald Trump je výraznou postavou spoločenského aj ekonomického života v Amerike. Niekdajší obchodník s nehnuteľnosťami sa úspešným stal aj vďaka svojmu otcovi, ktorý ho k tomuto biznisu priviedol. Neskôr dal pod svojou značkou vybudovať množstvo mrakodrapov, kasín a hotelov. Po úspešnom období Trump zatúžil po politickej kariére a v roku 2016 sa rozhodol kandidovať za prezidenta Spojených štátov amerických. V súboji s Hillary Clinton zvíťazil. Prezidentom bol do roku 2020, kedy ho v súboji porazil súčasný americký prezident Joe Biden. Sklamanie niesol Trump ťažko. Podľa medializovaných informácií sa víťazstvo Bidena snažil spochybniť nekalými praktikami. V súčasnosti bol Donald Trump z týchto skutkov obvinený. 

 

V 45-stranovej obžalobe predloženej osobitným vyšetrovateľom Jackom Smithom je Trump obvinený v štyroch bodoch. Obžaloba zahŕňa obvinenie zo sprisahania s cieľom podviesť vládu Spojených štátov či z bránenia úradného výkonu - zasadnutia amerického Kongresu 6. januára 2021, na ktorom malo byť potvrdené víťazstvo súčasného prezidenta USA Joea Bidena vo voľbách. V tento deň vtrhli Trumpovi podporovatelia do budovy Kapitolu. "Cieľom sprisahania bolo zvrátiť legitímne výsledky prezidentských volieb z roku 2020 vedomým tvrdením o volebnom podvode," uvádza sa v obžalobe.


Osobitný vyšetrovateľ Smith uviedol, že útok Trumpových stúpencov na Kapitol bol "poháňaný klamstvami" obvineného s cieľom brániť potvrdeniu víťazstva jeho rivala, demokrata Biden. "Môj úrad bude žiadať o urýchlený súdny proces, aby mohli byť naše dôkazy overené pred súdom a posúdené pred porotou zloženou z občanov," uviedol Smith.

 

V obžalobe sa uvádza, že Trump vedel, že jeho tvrdenia o tom, že vyhral v roku 2020 voľby, sú nepravdivé. Napriek tomu ich však opakoval, „aby sa zdali byť legitímnymi a aby vytvoril intenzívnu celonárodnú atmosféru nedôvery a hnevu a narušil tak dôveru verejnosti v priebeh volieb". Trump bol takýmto spôsobom podľa obžaloby "odhodlaný zostať pri moci". Podľa agentúry AFP ide o doposiaľ najvážnejšiu právnu hrozbu, ktorej musí Trump čeliť. V súčasnosti pritom vedie kampaň v prezidentských voľbách. Ide už o tretie obvinenie vznesené voči Trumpovi v čase, keď sa snaží o svoj návrat do Bieleho domu, pripomína AP.

 

Smith totiž už v júni obvinil Trumpa z ukrývania tajných dokumentov v jeho rezidencii na Floride. Ešte v marci exprezidenta obvinili v súvislosti s podplácaním pornoherečky. V rámci týchto obvinení čelil Trump ako prvý bývalý prezident USA obvineniu z trestného činu. Usvedčenie v žiadnom z prípadov mu však nebude brániť v kandidovaní na prezidenta alebo vo výkone tejto funkcie, uvádza AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies