Vápnik pozitívne ovplyvňuje veľa procesov v tele

NETKY.SK • 25 Máj 2020, 12:11 • 2 min
Vápnik pozitívne ovplyvňuje veľa procesov v tele

BRATISLAVA – Vápnik podporuje kostné zdravie, jeho pozitívne zdravotné účinky sú však širokospektrálne.

slovakia

left justify in out

„Tento minerál sa okrem významnej stavebnej funkcie zúčastňuje na kontrakcii svalových vlákien vrátane tých v srdci, optimalizácie procesu trávenia či prenosu nervových vzruchov. Ako dôležitá súčasť procesu zrážania krvi je potrebný pri akomkoľvek zranení,“ hovorí všeobecná lekárka a odborníčka na výživu Alexandra Frolkovičová.

 

Rozhodujúci je tretí trimester tehotenstva

Vápnik ovplyvňuje rast kostí, preto treba u detí a mládeže dbať na jeho dostatočný príjem. Na vápnik by však nemali zabudnúť ani tehotné ženy, pretože približne 80 percent všetkého vápnika v kostiach novorodencov sa do nich zabuduje počas tretieho trimestra matkinho tehotenstva.

 

img

 

Na dostatočný príjem vápnika by mali dať pozor aj seniori, lebo vo vyššom veku začína postupne rednúť kostná hmota a zvyšuje sa riziko osteoporotických zlomenín.

 

Najbohatšie zdroje vápnika

Najbohatším zdrojom vápnika je podľa lekárky mlieko a mliečne výrobky, teda živočíšne produkty, avšak nachádza sa aj v rastlinných potravinách, najmä v strukovinách, sóji a výrobkoch z nej, napríklad v tofu. Tiež v brokolici, špenáte, kapuste, bylinkách, napríklad petržlenovej vňati, pažítke či bazalke, ale aj orechoch a semenách.

 

img

 

Ľudí podľa štatistík najčastejšie trápia močové kamene tvorené vápnikom. Príjem vápnika však nezvyšuje riziko ich vzniku.

 

„Ak vápnik prijímame v jeho prirodzenej forme, teda ak je súčasťou našej stravy, v ideálnom prípade tej rastlinnej, riziko tvorby močových kameňov znižujeme,“ tvrdí Frolkovičová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies