Van Rompuy zablahoželal Klausovi Iohannisovi k zvoleniu za prezidenta Rumunska

NETKY.SK • 17 November 2014, 17:25 • 2 min
Van Rompuy zablahoželal Klausovi Iohannisovi k zvoleniu za prezidenta Rumunska

BRUSEL - Úradujúci predseda Európskej rady Herman Van Rompuy dnes oficiálne zablahoželal Klausovi Iohannisovi k víťazstvu v druhom kole prezidentských volieb.

slovakia

left justify in out

"V mene Európskej únie by som chcel zagratulovať pánovi Iohannisovi k zvoleniu za prezidenta Rumunska," uviedol Van Rompuy v dnešnej správe pre médiá. 
     

Van Rompuy, ktorého od 1. decembra v tejto pozícii nahradí bývalý poľský premiér Donald Tusk, vyjadril nádej, že nový rumunský prezident bude naplno spolupracovať s ľavicovou vládou premiéra Victora Pontu, s cieľom pomôcť krajine čeliť výzvam z politickej, hospodárskej i sociálnej sféry. 
     

"Verím, že prispeje k ďalšiemu rozvoju Európskej únie," uviedol Van Rompuy na adresu štvrtého porevolučného prezidenta Rumunska. Od pádu komunistického režimu Nicolae Ceaušesca v roku 1989, stáli na čele Rumunska Ion Iliescu, Emil Constantinescu a Traian Basescu.
     

Iohannis je prvým lídrom Rumunska od roku 1967, ktorého meno nebude mať koncovku -escu.  
     

Podľa údajov, ktoré dnes zverejnila ústredná volebná komisia, po zbere dát z 99 percent volebných miestností, Klaus Iohannis, kandidát Kresťansko-liberálnej aliancie (ACL), dostal v druhom kole prezidentských volieb 54,50 percenta hlasov. Premiér a kandidát skupiny ľavicových strán Victor Ponta získal 45,49 percenta hlasov. Ponta už oznámil, že zostáva na čele vlády, čo znamená, že politika krajiny bude naďalej závisieť od vzťahov medzi prezidentským palácom a úradom vlády.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies