Väčšina firiem vo Švédsku prechádza na šešthodinový pracovný deň

NETKY.SK • 1 Október 2015, 10:58 • 2 min
Väčšina firiem vo Švédsku prechádza na šešthodinový pracovný deň

ŠTOKHOLM - Švédsko, krajina Vikingov, obchodného domu s nábytkom IKEA a skupiny ABBA, pomaly prechádza na šesťhodinový pracovný deň.

slovakia

left justify in out

Na rozdiel od ostatných krajín sveta, kde je opačný trend a ľudia častokrát pracujú viac ako 8 hodín denne, aj napriek mnohým štúdiám, ktoré hovoria o poškodení zdravia, poklesu šťastia a produktivity v dôsledku dlhej pracovnej doby. Mnohé švédske firmy už na šesťhodinovú pracovnú zmenu prešli a mnohé ďalšie ju práve zavádzajú do skúšobnej prevádzky.

 

Servisné centrum Toyoty v meste Göteborg zaviedlo šesťhodinovú pracovnú zmenu pred trinástimi rokmi a vykazujú šťastnejších zamestnancov, vysoký záujem o prácu, väčšiu efektivitu práce a zvýšenie profitov o 25%.

 

img

 

"Myslím si, že osemhodinový pracovný deň nie je tak efektívny ako si mnohí myslia," povedal Linus Feldt CEO firmy Filimundus, ktorá sa zoaberá vývojom aplikácií na smartfóny.

 

"Sústrediť sa na špecifickú prácu celých 8 hodín je neuveriteľne ťežké. Ľudia si častokrát dávajú dlhé pauzy, alebo robia niečo úplne iné. Okrem toho ešte majú problémy v súkromnom živote," dodáva Feldt.

 

Logikou skráteného pracovného dňa je, že zamenstnanci pracujú kratšie, sú oddýchnutí, a tak sú motivovaní urobiť rovnaký objam práce za kratší čas. Feldt dokonca tvrdí, že na pracovisku nevznikajú konflikty pretože zamestnanci sú šťastnejší.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies