Slováci žijúci v zahraničí budú môcť odvoliť na zastupiteľských úradoch

NETKY.SK • 15 Apríl 2020, 06:30 • 2 min
Slováci žijúci v zahraničí budú môcť odvoliť na zastupiteľských úradoch

BRATISLAVA - V programovom vyhlásení vlády by malo byť aj rozšírenie možnosti voľby zo zahraničia, a to na voľby do Európskeho parlamentu a prezidentské voľby. Slováci v zahraničí by mohli hlasovať nielen prostredníctvom pošty, ale aj na zastupiteľských úradoch.

slovakia

left justify in out

Zhoda v koalícii

Podľa Matina Klusa, štátneho tajomníka rezortu diplomacie, je na takejto úprave zhoda v rámci koalície, v programovom vyhlásení vlády by sa mala objaviť v časti, ktorú pripravovalo ministerstvo vnútra.

 

Zmena a zjednodušenie 

V súčasnosti je možné voliť zo zahraničia poštou len pri voľbách do Národnej rady SR. Naši krajania by to mali v zahraničí určite uľahčené. Na zastupiteľských úradoch v tej ktorej krajine by mohli ísť Slováci odvoliť vo volebných miestnostiach, aké by boli v dobe konania volieb aj na Slovensku. Klus v minulosti v parlamente predkladal návrhy, ktoré by voľbu zo zahraničia zjednodušili. Programové vyhlásenie vlády malo byť predložené do 13. apríla. Kabinet ho zatiaľ neodobril, mal by o ňom formálne hlasovať vo štvrtok (16. 4.).

 

img

 

Koaličná dohoda 

Dokument by sa mal podľa slov premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) opierať aj o koaličnú dohodu, ktorú okrem predstaviteľov koaličných strán a hnutí podpísali aj takmer všetci koaliční poslanci. Vláda musí po odsúhlasení svojho programového vyhlásenia predstúpiť pred Národnú radu SR, predložiť jej program a požiadať ju o vyslovenie dôvery. Kabinet tak musí urobiť podľa Ústavy SR do 30 dní po svojom vymenovaní, čo sa udialo 21. marca.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies