V USA zmierňujú opatrenia. Je to však možno unáhlený krok

NETKY.SK • 3 Marec 2021, 11:16 • 2 min
V USA zmierňujú opatrenia. Je to však možno unáhlený krok

USA - V USA, napriek dennému nárastu pozitívnych o 65 000, postupne uvoľňujú opatrenia.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Florida a Južná Dakota má školy a podniky otvorené už celé mesiace a mnoho miestnych a štátnych úradníkov v celej krajine od minulého leta zmiernilo opatrenia.

 

Robert Horsburgh, epidemiológ z Boston University School of Public Health uviedol, že dúfa, že to bolo posledná vlna pandémie.

 

 

Texas

 

img

 

V Texase, ktorý má 29 miliónov obyvateľov, klesá počet prípadov koronavírusu, a tak krajina začína uvoľňovať opatrenia. Prestávajú nosiť rúška a otvárajú podniky a školy. Po dlhých mesiacoch neistoty sa v Texase objavilo svetielko nádeje.

 

img

 

Američania dúfajú, že znovuotvorenie „krajiny“ je znakom lepších čias. "Je čas otvoriť Texas na 100 percent. Covid náhle nezmizol," uviedol guvernér Greg Abbott pre BBC a dodal, že štátne nariadenia už nie sú potrebné.

 

Guvernéri a starostovia celej krajiny riešia všetky možné postupy a taktiež to, čo je pre krajinu bezpečné a politicky praktické. Zrušenie obmedzení guvernérom Abbottom začne platiť od 10. marca.

 

Niektorí demokrati túto myšlienku ostro kritizovali a tvrdili, že je optimistickejší, než skutočná realita dovoľuje.

 

 

Chicago

 

V Chicagu sa tento týždeň vrátili do štátnej školy desaťtisíce detí. Taktiež boli otvorené snehom pokryté parky a ihriská v okolí mesta, ktoré boli zatvorené takmer rok.

 

img

 

 

Massachusetts

 

img

 

Reštaurácie v Massachusetts môžu fungovať bez kapacitných limitov. Guvernér Charlie Baker z Massachusetts uviedol, že je čas zmierniť obmedzenia pre podniky, ale nosenie rúšok v oblasti zostáva naďalej povinnosťou.

 

V Mississippi taktiež prestali nosiť rúška.

 

img

 

 

 

Južná Karolína

 

Oblasť zrušila obmedzenie veľkých zhromaždení. Úradníci teno týždeň zrušili pravidlo, podľa ktorého musia reštaurácie zatvárať maximálne o 23:00.

 

img

 

V Severnej Karolíne sa po prvý raz od minulého marca mohli otvoriť interiéry barov s obmedzenou kapacitou.

 

San Francisco oznámilo, že kryté reštaurácie, múzeá, kiná a telocvične by sa mohli znovu otvoriť aspoň obmedzenej miere.

 

img

 

Michigan

 

Guvernérka Gretchen Whitmer z Michiganu v utorok uviedla, že zmierňuje obmedzenia v podnikoch a umožňuje rodinným príslušníkom, ktorí mali negatívny test na koronavírus, navštíviť obyvateľov domovov dôchodcov.

 

img

 

Kentucky

 

Táto oblasť chce mať čo najskôr zaočkovaných učiteľov. Guvernér Andy Beshear minulý týždeň novinárom povedal, že klesajúca štatistika infekcií štátu ukázala, že imunizácia sa konečne začína prejavovať.

 

img

 

 

Obavy

 

Americký zdravotnícky úrad sa obáva, že vodcovia štátov a miestnych samospráv postupujú až príliš rýchlo"Viem, že ľudia sú unavení, chcú sa vrátiť do života, do normálu. Ale ešte tam nie sme," uviedla v pondelok Dr. Rochelle Walenska, riaditeľka Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb.

 

img

 

Rozdielne nariadenia a názory spôsobili, že mnoho Američanov sa ocitlo v neistote. Nevedia, či sa majú tešiť, lebo niektoré oblasti zaznamenalo zlepšenie, alebo či  sa naďalej obávať, pretože úrad zdravotníctva varuje pred predčasným otváraním krajiny.

 

img

 

Úrad napríklad vyzýva len 4 % škôl k opätovnému otvoreniu. USA hlási v priemere stále viac ako 65 000 nových prípadov denne. V krajine je v priemere viac ako 2 000 úmrtí za deň. V krajine kolujú nákazlivejšie varianty vírusu, ktoré by mohli opäť zvýšiť počet prípadov.

 

img

 

Testovanie v posledných týždňoch kleslo o 30 percent, takže odborníci majú obavy, že sa rýchlo objavia nové ohniská nákazy.

 

Jennifer Nuzzo, epidemiologička z Centra pre zdravotnú bezpečnosť Johna Hopkinsa, sa obáva, že sa štáty „otvárajú“ príliš rýchlo a opakujú tie isté chyby, ktorých sa dopustili v predchádzajúcej vlne pandémie, keď po uvoľnení opatrení začal stúpať počet nakazených.

 

Milióny Američanov stále čakajú na očkovanie, vrátane pracovníkov reštaurácií, ktoré sú už dnes v obrovskom počte opäť otvorené po celej krajine.

 

 

Očkovanie prináša výhody

 

Dr. Anthony S. Fauci, hlavný lekársky poradca prezidenta Bidena pre Covid-19, tento týždeň uviedol, že pre malé skupiny ľudí, ktorí sú očkovaní, existuje len malé riziko nákazy pri vzájomnom navštevovaní.

 

img

 

Ďalšie povolené činnosti podľa neho budú závisieť od údajov, ktoré prinesú ďalšie dni. Čoskoro budú mať návod, čo môžu očkovaní ľudia bezpečne robiť.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies