V Trenčíne bude pojednávanie s obžalovanými z tunelovania Hydrostavu

NETKY.SK • 3 September 2017, 16:39 • 2 min
V Trenčíne bude pojednávanie s obžalovanými z tunelovania Hydrostavu

BRATISLAVA – Na Okresnom súde v Trenčíne bude v pondelok hlavné pojednávanie v trestnej veci sprenevery, ktorá sa týka tunelovania HYDROSTAVU a.s. Obžalovaní sú Leonard G., Roman T. a Ivana D. Tí sú podozriví, že spôsobili škodu vo výške viac ako šesť miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Trojica má byť súčasťou organizovanej skupiny, ktorej zámerom boli v rokoch 2001 až 2002 rozsiahle a neopodstatnené bankové prevody, ktoré odčerpali finančné prostriedky určené spoločnosti Hydrostav. Išlo o prevody peňazí pri stavbe diaľnice Ladce - Sverepec na základe dodatku zmluvy medzi Slovenskou správou ciest a Hydrostavom. Do skupiny boli zapojení bývalí funkcionári stavebnej spoločnosti Hydrostav, a.s. Bratislava, predstavitelia firmy Prevádzka predajných automatov, s.r.o. (PPA) Trenčín a zamestnankyňa banky, v ktorej mala firma PPA účet. Prostriedky, ktoré zaplatili objednávatelia prác, či už Slovenská správa ciest (SSC) alebo firma Vodohospodárske stavby, sa nedostali na účet Hydrostavu, ale na účty iných spoločností.

Trenčiansky krajský súd už konštatoval, že ďalší členovia organizovanej skupiny Alexander H. a Tomáš H., Ladislav Cs., Róbert B. a Róbert V. majú spoločnosti Hydrostav uhradiť spôsobenú škodu vo výške viac ako šesť miliónov eur. Všetci sa nechali menovať do funkcií v spoločnosti. Zo svojich funkcií zabezpečili, aby sa peniaze od firiem vo vlastníctve štátu nedostali na účet Hydrostavu, ale na účty iných spoločností.

Okresný súd Bratislava I. poslal akciovú spoločnosť Hydrostav do likvidácie. Ako sa uvádza v uznesení, bratislavský okresný súd pri rozhodnutí vychádza z právoplatných rozsudkov krajského a okresného súdu v Trenčíne, podľa ktorých má spoločnosť Hydrostav pohľadávky voči viacerým osobám, ktoré boli uznané za vinné. Bratislavský súd preto vychádza z toho, že spoločnosť Hydrostav má majetok. Podľa Obchodného zákonníka platí, že ak po ukončení konkurzného konania zostane spoločnosti majetok, vykoná sa likvidácia.

Ako povedal poškodenej spoločnosti HYDROSTAV a.s. Boris Kotleba, v prípade prvých piatich právoplatne odsúdených osôb išlo predovšetkým o klasické biele kone. „V prípade ďalších troch obžalovaných, s ktorými je hlavné pojednávanie vytýčené na pondelok, ide už o veľké ryby, topmanažérov spoločnosti, ako aj o vysoko postavenú zamestnankyňu banky. Prípadné odsúdenie týchto troch osôb by malo za následok úspešnejšie dosiahnutie cieľa likvidácie a následného uspokojovania veriteľov,“ povedal Kotleba.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies