Paľo Habera dnes oslavuje šesťdesiatku

NETKY.SK • 12 Apríl 2022, 06:00 • 2 min
Paľo Habera dnes oslavuje šesťdesiatku

Patrí nesporne na výslnie česko-slovenského šoubiznisu nielen ako spevák sólový, muzikálový, či člen skupiny Team, ale aj ako neprehliadnuteľný „kat“ poroty speváckej súťaže SuperStar. A 12. apríl 2022 je dňom, kedy Paľovi Haberovi pribudol na bedrá 60.krížik.

slovakia

left justify in out

Vyrastal v Brezne ako jedináčik. Otec Pavol túžil mať syna s rovnakým menom, no nepáčila sa mu druhá slabika v mene, tak dal synovi do rodného listu zapísať českú verziu mena – Pavel. Vtedy ani netušil, že Paľovi sa stane druhým domovom hlavné mesto Českej republiky, napokon asi netušil ani to, že sa Československo, v ktorom sa syn 12. 4. 1962 narodil, rozdelí na dve krajiny. Dnes je úplne jedno, akú podobu krstného mena má v rodnom liste, pretože pre každého je jednoducho Paľo. Fanúšikovia ho tak dôverne oslovujú a tykajú mu, akoby čas ani neexistoval.

 

Jeho detstvo bolo klasické, ako väčšina detí ho prežil na sídlisku. Miloval a obdivoval svojho detského hrdinu Winnetoua  a sníval o tom, že raz sa aj on ocitne na filmovom plátne. Rodičia mali o jeho budúcnosti iné predstavy, a tak Paľo napokon vyštudoval Vysokú školu ekonomickú a stal sa z neho inžinier ekonómie. No už počas štúdia na strednej škole koketoval s hrou na gitaru a spievaním.

 

img

 

Prvé kapely spojené s jeho menom mali názvy SMALL a 3MH – názov poskladaný zo začiatočných písmen priezvisk. Okrem hrania pri ohňoch na čundroch sa skupina prihlásila do súťaže Politickej piesne v Martine, kde skončili na treťom mieste a postúpili do finále v Sokolove. Popri vysokej škole študoval i spev a v roku 1983 sa zúčastnil ďalšej súťaže v Jihlave s dvoma vlastnými skladbami, kde opäť skončil tretí za Ingrid Kálmanovou, ktorá si neskôr založila dievčenskú kapelu Madam. Už rok predtým ponúkol Paľovi šéf Teamu Dušan Antalík post speváka v kapele, no odmietol. Spolupracoval so speváčkou Evou Wolframovou, po pár festivaloch však aj túto spoluprácu ukončil.

 

 

 Po rokoch konečne megaúspech s Teamom

 

Vojenčinu Paľo doslova „prehral“ po kasárňach, základňu mal vo Vojenskom umeleckom súbore v Tábore, kde sa zdokonalil v speve, hre na gitare a ako samouk absolvoval súkromný hodiny v hre na klavíri. Po návrate z vojenčiny sa Paľo ujal ako spevák skupiny Avion, ktorú založil vtedy už známy gitarista Fero Griglák. Hoci mali vo svojom repertoári veľmi hodnotné skladby ako Výpravca vtákov, Dávno to spočítané máš a ešte asi dve skladby, album kapela vydať nestihla, rozpadla sa.

 

 Výpravca vtákov

 

 

 

Rok 1987 priniesol Paľovi opätovné stretnutie so skupinou Team, tentoraz už nezaváhal a post speváka prijal. Jožo Ráž vtedy údajne poznamenal, že neúspešná kapela sa spojila s neúspešným spevákom.

 

img

 

Čas však ukázal, že toto spojenie bolo ojedinelé, pretože už po prvom albume sa Habera stal idolom a jeho plagáty zdobili steny detských izieb. Šaleli dcéry i matky. Prvý spoločný album už známej skupiny a speváka, ktorý sa hľadal s jednoduchým názvom Team z roku 1988, priniesol megaúspech, o ktorom môžu dnešné kapely a speváci len snívať. Predalo sa z neho vyše štvrť milióna. Piesne Reklama na ticho, Nároční, Máš moje číslo či Malá nočná búrka nielenže poznajú všetky generácie, ale dodnes odznejú na každom koncerte skupiny.  

 

 Nároční

 

 

Skupina nezaspala na vavrínoch a o rok neskôr prichádza s druhým albumom Prichytený pri živote a 250 00 fanúšikov, ktorí si kúpili prvú platňu nezaváhalo a chcelo mať doma aj druhú, na ktorej zazneli rovnako megaúspešné piesne ako Prievan v peňaženke, slaďáčik Pieseň pre nesmelých, Lietam v tom tiež, Štatistika švihnutých a kapele priniesli prvého Zlatého slávika a turné po Veľkej Británii.

 

img

 

V roku 1990 prichádza skupina, ktorá vypredáva haly, amfiteátre  s treťou platňou Team 3 a prináša hity ako Severanka či Držím ti miesto. Predaj nenasledoval prvé dva albumy, ale napriek tomu si Team udržuje svoju pozíciu a Zlatým slávikom sa stáva i samotný Paľo Habera ako spevák. Možno aj to bolo impulzom, že o rok neskôr pred letom vydáva sólový album s inými hudobníkmi a piesne Láska necestuj tým vlakom, či Je to vo hviezdach sa stávajú hitmi. Paľo sa predstavil ako veľmi šikovný skladateľ slaďákov, ktoré dokázal Daniel Hevier opatriť textami, že diváci na koncertoch doslova šaleli.

 

 Pieseň pre nesmelých

 

 

 

Splnil si aj herecké sny

 

Paľo a skupina Team pracujú ako stroje na hity, vychádza štvrtý teamácky nosič a sólovka Habera 2, na ktorých sú rovnako neopakovateľné a nezabudnuteľné hity či už Čo s tým, Preč, preč, Kým ťa mám, Ženská menom panika a samozrejme množstvo ďalších. Paľove méty sú však ešte vyššie a Jozef Bednárik – muzikálový mág ho obsadzuje do postavy Ježiša Krista v rockovej opere Evanjelium o Márii, kde Máriu hrá excelentná Mária Eliášová. V opere sa na poste Ježiša strieda s ďalším rockerom Maťom Ďurindom, no verzia s Haberom sa dostáva aj ako záznam do archívu slovenskej televízie.

 

img

 

Po hereckej skúsenosti na doskách Novej scény v Bratislave prijíma Paľo ponuku Dušana Rapoša zahrať si postavu kamionistu v hudobnom filme Fontána pre Zuzanu II. Vo filme sa objavuje po boku hercov Evy Vejmělkovej,  Maroša Kramára, ale aj spevákov Ibiho Maigu a Lucie  Bílej, s ktorou naspieval aj tvrdý rockový duet pre tento film. Spolu s Vašom Patejdlom zložili pesničky pre film, ktorý mal premiéru na niekoľkých amfiteátroch v jeden večer 18. júna 1993. Paľo Habera prichádzal na jednotlivé premiéry vo veľkom štýle – helikoptérou, zaspieval pieseň z filmu a ponáhľal sa helikoptérou na ďalší amfiteáter.

 

Mama Kami 

 

 

Davy šaleli. Paľovi Haberovi javiskovo-muzikálové dosky zachutili a predstavil sa v ďalšej úlohe Jozef a jeho zázračný farebný plášť (1994) a o desať neskôr v Prahe v adaptácii muzikálu autorov Michala Davida, Lou Fanánka Hagena a Libora Vaculíka - Traja muškatieri, kde si zahral D’Artagnana. Medzitým stihol nahrávku albumu Team 5 a svojej tretej sólovej platne s názvom Zhasni a svieť. Na obálke tohto albumu sa objavil Paľov namaľovaný portrét, ktorého autorkou je Nataša Floreánová, slovenská umelkyňa žijúca v Austrálii. Po vydaní albumu nasledovalo aj vypredané koncertné turné Paľa Haberu s muzikantami mimo Teamu. Okolo 60 koncertov odohrali s Paľom takí skvelí muzikanti zvučných mien ako Andrej Šeban, Emil Frátrik, Oskar Rózsa aj Juraj Tatar, s ktorým Paľo odpálil dlhodobú spoluprácu a dnes už hrá na klávesoch aj v Teame, kde nahradil Boba Kantora.

 

Sláva, sláva, sláva

 

Tri slová, ktoré sprevádzali Paľa Haberu na každom kroku, na čo siahol to bolo odsúdené na úspech. Album Svet lásku má, kde titulnú pieseň naspieval s Karlom Gottom a Petrom Dvorským v roku 1996 získal na udeľovaní cien slovenských Grammy ceny ako audionahrávka roka – Ján Došek, producent roka - Július Kinček, album roka, skladba roka a interpret roka – Paľo Habera.

 

Svet lásku má 

 

 

 

Dodnes patrí skladba k pokladom slovenského hudobného éteru a nielen v čase vianočnom. Haberu kope múza ako o život a vychádza ďalší sólový album, kde sa už predstavuje Paľo so skrátenými vlasmi a názov je jednoduchý – Habera.

 

img

 

V roku 1998 získal opätovne, už ani sa nevie po koľkýkrát, Zlatého slávika a finančnú odmenu 60 000 korún venoval detským domovom. Produkoval platne aj iným interpretom, napríklad Barbare Haščákovej, ale známa je aj jeho spolupráca s Karlom Gottom, pre ktorého urobil niekoľko piesní a najznámejšou je Když muž se ženou snídá.

 

Když muž se ženou snídá 

 

 

Podľa nej Karel nazval aj svoj dnes už legendárny album a sú na ňom 4 piesne práve od Paľa Haberu. Pri tejto spolupráci nemožno opomenúť historku, ako prišiel Paľo na návštevu ku Karlovi Gottovi a nemohol sa mu dozvoniť, pretože Karel práve na celú Bertramku počúval „vypeckovanú“ platňu Paľa Haberu, ktorý stál pred bránou a z Gottovho domu počúval svoje piesne. Napriek tomu, že urobil niekoľko sólových albumov, „utiekol“ od skupiny Team k muzikálom či do filmu, kapelu Team si nesmierne váži.

 

„Team je veľmi dobrá kapela, vždy hrá naživo rovnako dobre ako v štúdiu,“ nešetrí chválou Paľo a pokračuje:  „Keď   prídu ľudia na koncert, nebojím sa, že by sa nezabavili.“ Koncerty Paľa Haberu Teamu sú vždy dopredu vypredané a o zábavu je naozaj skvele postarané.

 

img

 

Rok 2000 odpálil  novinkami

 

S kapelou Team predstavili sedem albumov,  vyšlo CD s pesničkami na motívy rozprávky Soľ nad zlato, kde si Paľo zaspieval kráľa a jeho najmilšiu dcéru spieva Jana Hospodárová. Okrem nich si tam zaspievali Szidi Tobias a Miro Noga a ďalší. Habera predstavuje nový singel Krátke lásky a v júni sa vžíva do role moderátora spoločne s Adrianou Sklenaříkovou, Bořkom Slezáčkom a Danielou Peštovu na akcii v Brne Ria modelka roka. Tu sa datuje aj vzplanutie medzi dvojicou Habera-Peštová, Paľo ohlasuje rozvod s dlhoročnou manželkou z čias vysokoškolského štúdia Táňou, ktorá je úspešnou manažérkou, a s ktorou má dcéru Zuzanu. V tom istom roku vychádza i jeho sólovka Boli sme raz milovaní. O albume sa Paľo vtedy vyjadril, že žiaden jeho album neobsahuje toľko lásky ako práve tento. „Lásky nie je nikdy dosť, sedí mi o nej spievať, znie to odo mňa prirodzene.“

 

img 

 

Paľo sa vzťah s Danielou snažil nejaký čas skrývať, no prezradili sa v Karlových Varoch na udeľovaní cien hokejistom, kde mali už spoločnú izbu a šikovní českí bulvárni novinári ich doslova vyňuchali. Hovoriť o svojom súkromí nikdy nechcel a na otázky o ňom s úsmevom odpovedal – vy novinári aj tak všetko viete. Lásku a deti neutajíme a samozrejme ju neutajil ani Paľo a celý svet sa dozvedel, keď Daniela porodila Paľovi dcéru, ktorá dostala do vienka mnoho mien, ale dodnes používa Ella. Narodila sa pár týždňov po Paľovej 40-tke  samozrejme bulvárne médiá na ňom nenechali ani nitku suchú. Ako to vtedy vnímal?

 

„Naozaj ma teší, že tento štát je na tom tak dobre, že nemá iné problémy. Na druhej strane, pokiaľ články neubližujú mne a mojej rodine, nech si píšu, čo chcú.“ Bulváru si Paľo užil nielen s Danielou, ale okúsila ho aj jeho prvorodená dcéra Zuzana, ktorá sa pár rokov po uzavretí manželstva rozviedla a znovu vydala. Dnes žije spoločne s druhým manželom a dvoma deťmi v ústraní v Poprade.

 

Hviezda instagramu

 

Ako Paľo nezverejňoval veci zo svojho súkromia v rannej mladosti, tak sa stal v súčasnosti hviezdou Instagramu, kde pokojne uverejňuje fotografie so svojou zrejme životnou láskou Danielou, s ktorou sú spolu cez dvadsať rokov, a ktorá mu na dôvažok po dcére porodila syna Paula Henryho. Na sociálnej sieti Paľo nešetrí láskou a vyznaniami, ale aj tým, aký je na svoje deti a partnerku pyšný. Daniela, napriek tomu, že oslávila 50-tku, je za oceánom stále vyhľadávaná modelka, ktorá má množstvo práce, ale na prvom mieste je u nej jej rodina, do ktorej patria nielen deti s Paľom, ale aj syn Yanick, ktorého má z prvého manželstva a má 26 rokov.

 

img

 

V brandži ju prezývajú „chamelón“ vďaka jej premenám, no napriek tomu ostáva stále skromná.. Rovnako Paľa miluje ako v prvý deň, netají sa tým, ale zároveň sa usmieva, keď príde reč na to, ako vyzeral zamladi, keď mal dlhé vlasy a preslávené krátke rifle, vraj by asi o neho nestála. V každom prípade ich láska obom prospela, napriek kuvičím hlasom patria k najstabilnejším párom v česko-slovenskom šoubiznise a úspechy jedného či druhého akoby sa ich ani netýkali.

 

img

 

Paľo Habera je známy, že si potrpí na svoju telesnú schránku, a preto hrá hokej, tenis. V 90.-tych rokoch bol ozdobou každého tenisového turnaja populárnych osobností, medzi tenistami má aj množstvo kamarátov rovnako aj medzi hokejistami. Podľa fotiek zo sociálnych sietí mu učaroval aj beh a bicyklovanie. Daniela zase varí z biopotravín, takže celá rodina fičí na zdravom životnom štýle, čo už dnes nie je len módny výstrelok, ale malo by byť samozrejmosťou.

 

Otázky lásky

 

 

 

Turné? Možno na budúci rok

 

Šepkalo sa, že tento rok skupina Team a Paľo Habera urobia bombastické turné s názvom Team 100, čo predstavovalo súčet Paľovho životného  jubilea a 40 rokov existencie skupiny.  Žiaľ, toto sa nepotvrdilo a Team s Paľom sa na Slovensku tento rok objavia na zatiaľ len na dvoch ohlásených koncertoch – oba sa uskutočnia v júli –  na festivale Topfest a na druhom festivale Levice žijú vínom. Fanúšikovia kapely a Paľa si tak musia počkať alebo sa vybrať na spomínané festivaly.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona