V teritóriu hlavného mesta Austrálie schválili sobáše homosexuálov

NETKY.SK • 22 Október 2013, 09:04 • 2 min
V teritóriu hlavného mesta Austrálie schválili sobáše homosexuálov

CANBERRA - Austrálska metropola Canberra sa dnes stala prvou oblasťou v krajine, v ktorej prijali zákon umožňujúci sobáše osôb rovnakého pohlavia.

slovakia

left justify in out

Federálna vláda však pohrozila, že opatrenie napadne na súde.

Zákon prešiel v parlamente Teritória austrálskeho hlavného mesta (ACT) len tesnou väčšinou jediného hlasu, informovala agentúra Reuters. Prvé sobáše homosexuálov by sa podľa neho mohli uskutočniť v decembri, pričom v teritóriu budú môcť uzavrieť manželstvo páry rovnakého pohlavia z celej Austrálie.

Federálny minister spravodlivosti George Brandis, člen Liberálnej strany premiéra Tonyho Abbotta, uviedol, že podľa právneho posudku, ktorý má jeho vláda k dispozícii, je dnes prijatý zákon neplatný, uviedla agentúra AP. Šéfka vlády ACT Katy Gallagherová však odmietla žiadosť Brandisa, aby v jej teritóriu neumožnili sobáše osôb rovnakého pohlavia dovtedy, pokým najvyšší austrálsky súd nerozhodne o otázke súladu príslušného zákona s ústavou.

V austrálskom federálnom parlamente v septembri 2012 neprešli legislatívne návrhy na legalizáciu sobášov homosexuálov. Prvou krajinou ázijsko-tichomorského regiónu, ktorá uzákonila sobáše osôb rovnakého pohlavia, sa v apríli tohto roka stal Nový Zéland.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies