FICO zohráva dôležitú úlohu v kontrole Američanov na báze čínskeho kreditového systému

NETKY.SK • 14 September 2020, 11:54 • 2 min
FICO zohráva dôležitú úlohu v kontrole Američanov na báze čínskeho kreditového systému

Rozprávky sú plné zápasu dobra so zlom, pričom majú prevažne dobrý koniec – dobro je odmenené a zlo potrestané.

slovakia

left justify in out

Aby to tak bolo aj v bežnom živote, má tomu dopomôcť sociálny kreditový systém. Má prevychovať neporiadnych Číňanov a zodpovedných a slušných ľudí má odmeniť za to, že konajú dobro, zbierajú smeti zo zeme či darujú krv. Niečo podobné čiastočne funguje aj u nás, veď aj darcovia krvi majú určité výhody.

 

Konať dobro

Číselné hodnotenie kreditového systému, bude pre ľudí dôležité pri každodenných činnostiach. Prakticky ich to motivuje konať dobro, alebo robiť veci s pridanou hodnotou, za čo budú mať nielen dobrý pocit, ale budú aj spoločensky ohodnotení. A bude to napríklad súvisieť aj s pôžičkami. Ak niekto bude mať malé ohodnotenie, pôžičku nedostane. Rovnako môže mať drahší lístok na vlak.

 

 

FICO

Jedno z videí naznačuje, že na kreditový systém sa niektorí pozerajú aj ako na diskriminačný, ktorý jedných obmedzuje, kým druhých protežuje. No na základe ich vlastnej snahy či apatie. A stojí za tým aj FICO. Konkrétne ide o spoločnosť z Kalifornie, ktorá má takúto skratku a názov Fair Isaac Corporation.

 

Aj v USA

Firma sa zameriava na služby v oblasti kreditného hodnotenia. „Určitý druh sociálneho kreditového systému má mnoho krajín, trebárs aj USA a že i tam nesmierne záleží na tom, aké je vaše skóre,“ spomína sa vo videu.

 

 

Veľký brat?

Čína však ide ďalej a kreditový systém bude mať dopad na rôzne iné oblasti života. A kritikom sa zdá, že systém sa príliš podobá na to, čo predpovedal v knihe 1984, Eric Arthur Blair, známejší pod spisovateľským pseudonymom George Orwell.

 

Motivácia

„Pokiaľ ste slušný občan, môžete si zaistiť vysoký počet bodov činnosťami ako je recyklácia, darovanie krvi, alebo platenie účtov včas,“ uvádza video s tým, že za dobré skóre ľudia dostanú výhody. Napríklad bezplatné návštevy lekára, nižšie úroky či prioritné odbavenie na letisku.

 

 

Na červenú

Za čo o body prídu? Napríklad za porušenie zákazu fajčiť na konkrétnych miestach či za prechod na červenú. A ten Číňan, ktorý padne pod určitý počet bodov, bude na čiernej listine a bude mať niektoré činnosti, napríklad cestovanie, zakázané.

 

Mince v turbíne

Slovák, ktorý roky pracoval v Číne, Jaroslav Kurťák v inom videu vysvetľuje, že vylúčenie z vlakovej či leteckej dopravy funguje už teraz. No zdôrazňuje, že to nie je prejav totality, ale praktickosti a snaha o udržanie bezpečnosti. Napríklad ide o vylúčenie ľudí, ktorí do lietadlových turbín hádzali mince pre šťastie a ohrozovali tak bezpečnosť letovej prevádzky. Alebo ide o ľudí, ktorí znečisťovali priestory hromadnej dopravy.

 

 

Prevýchova

Slovák, ktorý niekoľko rokov pracoval v Šanghaji upozorňuje, že kreditový systém má snahu prevychovať  ľudí, ktorí sú často neporiadni, hádžu odpadky na zem či prechádzajú na červenú. V Číne už pred kreditovým systémom bola vedená tzv. čierna listina. No Kurťák vysvetľuje, že zďaleka nejde len o disidentov či novinárov. „Väčšie množstvo týchto ľudí tvoria ľudia ktorí robia naozaj nezmyselné veci.“

 

Fajčili v autobuse

Na listine je dokonca až približne 15 miliónov takýchto obyvateľov, ktorí sú naozaj nevychovaní a robia neporiadok. Aj ich chce Čína kreditovým systémom prevychovať. „Napríklad otvárajú únikové dvere v lietadle pred vzletom, pretože im je tam dlho a chcú sa nadýchať čerstvého vzduchu,“ dodal s tým, že sú tam aj ľudia, ktorí napríklad v autobuse fajčia. „Respektíve napadnú šoféra autobusu, keď im to povie, že nesmú fajčiť,“ zdôraznil Kurťák, že by s nimi nikto necestoval rád.

 

 

Už teraz je Čína plná kamier, vďaka ktorým bude možné sociálny kreditový systém prevádzkovať. Kým mnohí to považujú za prejav totality, Kurťák hovorí, že Číňania sú za to radi, pretože to výrazne zvyšuje ich bezpečnosť. V čínskych uliciach podľa neho nie je takmer žiadna kriminalita. Podobne je bezpečnosť zvýšená vo Varšave, a to aj vďaka tomu, že v množstve podchodov sú stále prítomní strážnici zo súkromných bezpečnostných služieb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies