Zuzana Čaputová sa stretla so študentmi v Škótsku. Ich slová ju zarmútili

NETKY.SK • 3 November 2021, 20:20 • 2 min
Zuzana Čaputová sa stretla so študentmi v Škótsku. Ich slová ju zarmútili

BRATISLAVA - Prezidentka po diskusiách uviedla, že študenti a študentky v Edinburghu robia Slovensku veľmi dobré meno. Názor na ich rodnú krajinu však nie je práve najkrajší.

slovakia

left justify in out

Zuzanu Čaputovú nepotešili slová, ktoré počula od slovenských študentov v Škótsku. O záveroch zo stretnutí informovala na sociálnej sieti. "Hovorila som s nimi o tom, čím žijú, čomu sa venujú, čo im robí radosť a čo ich naopak trápi. Ich odpoveď na otázku, či sa plánujú vrátiť domov, nebola práve veselá. Väčšina z nich zvažuje skôr zostať v zahraničí a iba menšia skupina naozaj uvažuje o návrate. Dôvodom nie je iba výška platu a množstvo pracovných benefitov, ktoré im Škótsko ponúka. Viacerí z nich spomínali aj netolerantnosť, veľký vplyv dezinformácií a krehkú politickú situáciu na Slovensku. Celková atmosféra tu pre nich vôbec nie je lákavá na to, aby ju vymenili za životné podmienky, ktoré im ponúka zahraničie," napísala. 

 

Prezidentka pripomenula, že o takzvanom odlive mozgov vieme na Slovensku už dlho, no zatiaľ nikto nenašiel a nezaviedol systém, ktorý by študentov udržal po ukončení školy v ich rodnej krajine. "Je to výzva pre celú spoločnosť, aby sme Slovensko ďalej nerozdeľovali a svojím dielom prispeli k upokojeniu vášní. Aby sa takíto talentovaní ľudia, ktorých tu tak veľmi potrebujeme, chceli vrátiť domov," uzavrela. 

 

Prečítajte si tiež: Zuzana Čaputová: Zdražovanie bude dočasné, platy pôjdu nahor

 

Hlava krajiny odcestovala do Edinburghu z klimatického summitu OSN, ktorý je známy ako COP26. V Glasgowe vyhlásila, že Zemi hrozí "nezvratná devastácia". "Potrebujeme zintenzívniť naše úsilie znížiť emisie a zmierniť následky klimatickej krízy. Ak v tomto zlyháme, na ďalších konferenciách budeme diskutovať už len o nezvratnej devastácii našej planéty a jej biotopov," vyjadrila sa. 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies