V súvislosti s incidentom v Charleroi kontaktovali aj nášho šéfa haagskej inštitúcie

NETKY.SK • 16 September 2020, 16:08 • 2 min
V súvislosti s incidentom v Charleroi kontaktovali aj nášho šéfa haagskej inštitúcie

V súvislosti po smrti Slováka Jozefa Chovanca v Belgicku uskutočňuje dôležité kroky aj prvá zástupkyňa generálneho prokurátora.

slovakia

left justify in out

Prvá námestníčka Viera Kováčiková v prípade úmrtia nášho občana po zásahu na letisku Charleroi koná. Obrátila sa na prezidenta Eurojustu v Haagu Ladislava Hamrana. Tlačovej agentúre Slovenskej republiky to povedala hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová. Dodala, že ďalšie nevyhnutné kroky budú občanom prezradené hneď, keď to bude vzhľadom k procesom možné.

 

"Kováčiková bezodkladne reagovala na vzniknutú situáciu a kontaktovala prezidenta Eurojustu v Haagu Ladislava Hamrana a vyvíja maximálne úsilie o stanovenie ďalších zákonných koordinačných postupov spoločne so zástupcami prokuratúry Belgického kráľovstva," povedala Tökölyová.
 

Jozef Chovanec prišiel o život vo februári 2018. Stalo sa tak po strete s policajtami na belgickom letisku Charleroi. Zatiaľ sa vyšetruje, či za jeho smrť mohol neprimeraný zásah piatich mužov a a jednej ženy zákona.

 

 

Prvotné informácie opisovali, ako prelomil letiskovú bariéru a bol tak v lietadle neoprávnene. Tam malo dôjsť k fyzickému stretu a letisková polícia ho následne zavrela do cely predbežného zadržania. V nej sa vraj podľa záberov kamier sebapoškodzoval.

 

Záznam priemyselnej kamery, ktorý sa dostal na verejnosť až v auguste 2020, ukazuje, že jedna z policajtiek robí niečo, čo je veľmi podobné hajlovaniu. Jej päť kolegov pri tom kľačalo a sedelo na Slovákovej hrudi.

 

Zároveň sa smiali zo symboliky podobnej tej, ktorí používali nacisti ako pozdrav. Video zároveň ukazuje, že policajti kolenami na hrudi imobilizovali Chovanca počas šestnástich minút.

 

 

Slovák Ladislav Hamran má 20-ročné skúsenosti s prácou prokurátora. V roku 2007 bol na návrh vtedajšieho ministra spravodlivosti Štefana Harabina zvolený za národného zástupcu v Eurojuste. Od roku 2013, resp. roku 2016 bol podpredsedom organizácie sídliacej v Haagu. Od roku 2017 je šéfom tejto organizácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies