V Somálsku odsúdili na doživotie dvoch teroristov za výbuch na palube lietadla

NETKY.SK • 30 Máj 2016, 18:14 • 2 min
V Somálsku odsúdili na doživotie dvoch teroristov za výbuch na palube lietadla

MOGADIŠO - Dvoch členov teroristickej skupiny aš-Šabáb odsúdili dnes v Somálsku na doživotie v spojitosti s februárovým samovražedným bombovým útokom na palube dopravného lietadla spoločnosti Daallo Airlines. Odsúdení boli podľa verdiktu sudcu plánovačmi tohto incidentu.

slovakia

left justify in out

Ďalším ôsmim osobám vrátane jednej ženy súd vymeral tresty v rozmedzí šesť mesiacov až štyroch rokov odňatia slobody, uvádza stanica BBC. Tieto osoby usvedčili z napomáhania pri príprave útoku, nie však z členstva v tejto islamistickej teroristickej organizácii, ktorá sa k útoku prihlásila.

 

K ataku došlo 2. februára na palube letu č. 159 somálskej spoločnosti Daallo Airlines, keď atentátnik zhruba 15 minút po štarte Airbusu A321 smerujúceho zo somálskej metropoly Mogadišo do Džibutska aktivoval výbušninu ukrytú vo svojom laptope. V čase výbuchu sa lietadlo nachádzalo vo výške 3,3 kilometra.

 

Výbuch usmrtil atentátnika a spôsobil v trupe lietadla otvor, ktorým mŕtvy terorista vypadol. Nikto z ďalších 74 pasažierov nezahynul a stroju sa podarilo núdzovo pristáť na mogadišskom letisku. Jeden z dvojice teroristov, ktorí dostali doživotie, je však stále na úteku a verdikt padol v jeho neprítomnosti.

 

Agentúra Reuters spresňuje, že osem komplicov, ktorí dostali nižšie tresty, pracovalo na inkriminovanom letisku na rozličných pozíciách vrátane obsluhovačov bezpečnostných zariadení, imigračných úradníkov, policajného dôstojníka či nosiča batožín. V prípade oslobodili od obvinení piatich podozrivých.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies