V sobotu sa končí systém kvót na cukor platný od roku 1968

NETKY.SK • 29 September 2017, 16:22 • 2 min
V sobotu sa končí systém kvót na cukor platný od roku 1968

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes pripomenula, že v sobotu 30. septembra sa po takmer 50 rokoch skončí posledný poľnohospodársky systém kvót, ktorým sa v Európskej únii riadila výroba cukru. Rozhodnutie o ukončení systému kvót na cukor prijal Európsky parlament (EP) s Radou (členské štáty) v roku 2013 v rámci reformy spoločnej poľnohospodárskej politiky.

slovakia

left justify in out

Komisia pripomenula, že od roku 2006 do roku 2010 došlo k hĺbkovej reštrukturalizácii s podpornými prostriedkami vo výške 5,4 miliardy eur, vďaka čomu sa sektor cukrovarníctva mohol na tento moment dôkladne pripraviť a v posledných rokoch zlepšiť svoju produktivitu.

 

Ukončenie kvót na cukor poskytuje výrobcom možnosť prispôsobiť svoju výrobu skutočným obchodným príležitostiam najmä tým, že preskúmajú nové vývozné trhy. Významne sa zjednoduší súčasná obchodná politika a zníži sa administratívne zaťaženie pre prevádzkovateľov, pestovateľov a obchodníkov s cukrom.

 

Eurokomisár pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Phil Hogan v tejto súvislosti poznamenal, že ukončenie systému kvót predstavuje zásadný obrat pre európsky sektor cukru a je dôležitým krokom smerom k väčšej orientácii poľnohospodárskej politiky EÚ na trh.

 

"Výrobcovia dostali príležitosť rozšíriť svoj obchod na globálne trhy a s vhodnou politickou podporou Európskej komisie, akou je napríklad stredisko pre monitorovanie trhu s cukrom, ktoré poskytuje včasné a relevantné informácie, by mali mať veľké šance na úspech," skonštatoval Hogan.

 

Exekutíva EÚ však spresnila, že v rámci ďalšej podpory sektora cukru v EÚ sa v prípade neočakávaných narušení trhu môžu využívať rôzne opatrenia spoločnej poľnohospodárskej politiky. Ide o colné kvóty EÚ (nad rámec preferenčných obchodných dohôd), poskytnutie podpory na súkromné skladovanie či krízové opatrenia, aby EK mohla konať v prípade vážnej krízy na trhu, ktorá by sa prejavila dramatickým nárastom alebo poklesom trhových cien. V hre je aj podpora pre poľnohospodárov vo forme priamych platieb a možnosti pre členské štáty EÚ poskytovať dobrovoľnú viazanú podporu pre sektory, ktoré majú problémy, vrátane produkcie cukrovej repy.

 

Ukončenie kvót pre cukor však nič nemení na možnosti vyjednávať o kolektívnych dohodách medzi pestovateľmi repy a spracovateľmi cukru v EÚ.

 

Komisia v rámci prípravy na ukončenie kvót zlepšila transparentnosť na trhu s cukrom. Nové stredisko pre monitorovanie trhu s cukrom poskytuje krátkodobé analýzy a štatistiky o trhu s cukrom, ako aj analýzu a výhľad, aby mohli poľnohospodári a spracovávatelia účinnejšie riadiť svoje podniky.

 

Systém kvót na cukor bol zavedený v roku 1968. Rozhodnutie ukončiť systém kvót na cukor prijali členské štáty v roku 2006. Priemerná cena cukru v EÚ sa od konca roka 2016 zotavila na približne 500 eur za tonu a v posledných niekoľkých mesiacoch je stabilná.

 

EÚ je najväčším svetovým výrobcom repného cukru (približne 50 % celkovej výroby), ktorý však predstavuje iba 20 % svetovej výroby cukru. Zvyšných 80 % cukru sa vyrába z cukrovej trstiny.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies