V Sládkovičove si pripomenuli obete holokaustu

NETKY.SK • 17 Jún 2014, 09:52 • 2 min
V Sládkovičove si pripomenuli obete holokaustu

BRATISLAVA - Pred 70 rokmi deportovali zo Sládkovičova 35 rodín, dnes už nežijú Židia v tomto mestečku. Píše dnešné ÚJ SZÓ na piatej strane v článku s názvom "Pripomenuli si obete holokaustu".

slovakia

left justify in out

Na nedeľňajšom (15.6.) stretnutí pozdravil na židovskom cintoríne prítomných aj izraelský konzul Avital Gershon. Ako denník uvádza, kedysi úspešne fungovala v Sládkovičove v okrese Galanta židovská náboženská obec. Mali dom modlitby, ako aj školu.

 

Písomné zmienky svedčia o tom, že sa už v roku 1868 objavili židovské priezviská, ale predpokladá sa, že Židia žili v meste už aj predtým. Zakladatelia sládkovičovského cukrovaru Kuffnerovci mali tiež židovský pôvod a zamestnali v továrni moravských židovských majstrov.

 

V rokoch 1942 až 1945 všetky židovské rodiny deportovali, podaktoré sa síce neskôr vrátili, ale následne sa odsťahovali zo Sládkovičova. Na zhromaždení sa primátor mesta Antal Szabó ospravedlnil Židom za neľudské počínanie z minulosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies