Ani za svet si nechcel priznať, že je chudobný

NETKY.SK • 27 Máj 2020, 5:54 • 2 min
Ani za svet si nechcel priznať, že je chudobný

Byť úprimný k samému sebe a pracovať na polepšení, alebo radšej predstierať a vymyslieť si iný osud? To je otázka.

slovakia

left justify in out

V rozprávke sa to môže
Rozprávkový dej niekedy nafinguje vec tak, že z princa je bedár. Pre kráľovského potomka je to určite čosi nevýdané, trochu sa pobaví, pozrie sa, ako žije obyčajný ľud a potom sa vráti do nadýchanej periny a nechá sa obslúžiť a zahrať si pri konzumovaní jedla na potechu srdca. No keď sa to stane opačne a z bedára chce byť princ, to so sebou nesie veliké riziko. Je pochopiteľné, že chudobný by rád zabudol na biedu, s ktorou sa potýka. Najmä ak je tá chudoba taká obrovská, že nemá, chudáčisko, ani čo do úst vložiť. Je to však niekedy aj pýcha, čo bráni priznať si pravdu.
 

img

 

Realita

 

To sa týka aj Artura Bandiniho, ktorý ožil vďaka kultovému románu Opýtaj sa prachu. John Fante je jeho autorom a, bohužiaľ, rozprávku to nepripomína vôbec. Je to až príliš reálne a blízke, hoci sa zápletka odohráva v minulom storočí, krátko po vypuknutí hospodárskej krízy.

 

img

 

Odvážlivec
Arturo Bandini je celkom odvážny chlapík. Nebojí sa vlastne ničoho. Teda okrem...
Tak dobre, bojí sa slepého čreva. Má strach z výšok. Bojí sa, že sa rozkričí uprostred davu. A ešte ho dusí strach zo všeličoho iného. Ale inak je to naozaj odvážny človek. Verte mu.
 

Spisovateľ

Arturo má prázdne vrecká. Ale je na seba patrične hrdý, pretože sa smie nazývať spisovateľom. Vydaná mu bola jedna poviedka, a síce ho nikto nepozná a ani tú poviedku skoro nikto asi nečítal, ale i tak je šťastný, že mu bola daná dostatočná fantázia i slovná zásoba, aby mohol do písacieho stroja vyťukávať jednu dejovú líniu za druhou. Býva sám, prenajal si izbu u istej pani, ktorá sa večne u neho dožaduje zaplatenia nájmu. On jej zaplatí, ale až potom, keď niekto dá peniaze jemu. Teraz nemá z čoho. Píše a píše, no len čo si výtvor prečíta, roztrhá ho na kúsky a šmarí do koša. Keby tak mal nejaký výborný nápad, hneď by si ho zapísal.
 

img

 

Nerozhodný
Arturo Bandini je i nerozhodný. Niečo si premyslí, ale keď príde na lámanie chleba, prekvapí i samého seba. Zaľúbil sa do istej Mexičanky, ktorá pracuje ako čašníčka. Je k nej neuvážene hrubý, hoci pôvodne si to tak neplánoval. Chcel jej povedať, že vyzerá ako princezná, ale namiesto toho ju do krvi urazí. A ak má predsa len nejakú trochu peňazí,, rozhadzuje ich tak rýchlo ako sa len dá. Vraj veď on nie je chudobný, má dosť, tak môže pozvať na pohárik hoc aj celý bar. Čo na tom, že ráno nebude mať poriadne jedlo a bude si môcť dovoliť požuť iba pomaranče?
 

Tragika i komika

 

Román Opýtaj sa prachu je všelijaký, no určite sa nedá nazvať obyčajným. Čitateľ sa vďaka nemu od srdca zasmeje, ale bude aj dojatý. Je to taká tragédia i komika súčasne. Koniec koncov taký je aj život. Neostáva iné, než dúfať, že spisovateľ Bandini bude mať šťastie aspoň v láske. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona