V Saudskej Arábii prepustili z väzenia kolegyňu blogera odsúdeného na bičovanie

NETKY.SK • 2 Február 2015, 08:48 • 2 min
V Saudskej Arábii prepustili z väzenia kolegyňu blogera odsúdeného na bičovanie

RIJÁD - Po zhruba 90 dňoch väzenia prepustili v Saudskej Arábii na slobodu ľudskoprávnu aktivistku, ktorá spolu so známym blogerom Ráifom Badawím založila diskusné fórum o slobode a ľudských právach.

slovakia

left justify in out

O prepustení Suad aš-Šammaríovej, zadržiavanej vyše tri mesiace v ženskej väznici v meste Džidda na pobreží Červeného mora, informovala uplynulú nedeľu jej dcéra Sarah. Šammaríovú zatkli vlani v októbri po tom, ako zverejnila komentáre, ktoré boli údajne namierené proti islamu. Úrady jej okrem toho vytkli, že na sociálnej sieti Twitter publikovala mikroblogy kritizujúce moslimských cirkevných hodnostárov. Pred prepustením na slobodu sa Šammaríová musela písomne zaviazať, že "zredukuje svoje aktivity" v ľudskoprávnej oblasti, spresnila jej dcéra.
      

Šammaríová je spoluzakladateľkou webovej stránky Liberal Saudi Network spolu s blogerom Ráifom Badawím, ktorého vlani v novembri saudskoarabský súd odsúdil na desať rokov väzenia, tisíc rán bičom a pokutu vo výške 266.000 dolárov. 
      

Prvých 50 rán bičom Badawímu verejne zasadili 9. januára. Ďalšie verejné bičovania, naplánované na 16. januára a 30. januára, odložili zo zdravotných dôvodov - odsúdenému sa nezacelili rany.
      

Nový saudskoarabský kráľ Salmán minulý štvrtok oznámil čiastočnú amnestiu, ktorá sa však netýka ani Badawího prípadu a ani Šammaríovej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies